Zootekni verilerinde normallik testlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of normality tests in zootechnical data
  1. Tez No: 776448
  2. Yazar: BURCU METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TAMER KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Normallik testleri, normal dağılım, jargue-bera, liliefors, shapiro-wilk, anderson darling, basıklık, güç, I. tip hata, Normality test, normal distribution, jargue-bera, liliefors, shapiro-wilk, anderson-darling, kurtosis, type 1 error, power
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Normal dağılım istatistikte büyük öneme sahiptir. Verilere parametrik testlerin uygulanabilmesi için verilerin normal dağılan bir popülasyondan alınması ön koşuldur. Literatürde çok sayıda normallik testi mevcuttur. Bu tez çalışmasında Lilliefors, Jargue-Bera, Anderson-Darling, Shapiro-Wilk, çarpıklık ve basıklık testleri analiz edilmiş, testlerin olasılık (p) değerlerinin kıyaslanması, I. tip hata ve güç bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Olasılık (p) değerleri R 4.2.1 sürümü (R Core Team, 2021) paket programında yapılan analiz sonucunda Jargue-Bera, Anderson-Darling ve Shapiro-Wilk testleri 0.05 önem seviyesinde olasılık (p) değerlerinin hesaplanması neticesinde uygulama sonucunu destekler nitelikte sonuç verirken, Lilliefors testi uygulamada verilerin normal dağılan bir verisetinden alındığını belirten H_0 hipotezini reddederken paket programında yapılan analizde olasılık (p) değeri, 0.05 önem seviyesinde incelendiğinde H_0 hipotezini kabul etmiştir. Normal dağılım için çeşitli simülasyon denemelerinde ve farklı örnek hacimlerinde Jargue-Bera testi en küçük I. tip hataya sahip olmuştur. Shapiro-Wilk testi ve Anderson-Darling testlerinin I. tip hataları başlangıçtaki I. tip hata oranı %5 'e çok yakın sonuçlar almışlardır. Güç bakımından normal olmayan Gamma dağılımı için çeşitli simülasyon denemelerinde ve farklı örnek hacimlerinde Shapiro-Wilk testi en yüksek güç değerine sahip olurken bunu Jargue-Bera ve Anderson-Darling testi takip etmiştir. Lilliefors testi ortalama bir güç değerine sahip olan test olmuştur.
Özet (Çeviri)
The normal distribution is of great importance in statistics. In order to apply parametric tests to the data, it is a prerequisite that the data are taken from a normally distributed population. There are many normality tests in the literature. In this thesis, Lilliefors, Jargue-Bera, Anderson-Darling, Shapiro-Wilk, curvature and kurtosis tests were analyzed, it was aimed to compare the probability (p) values of the tests and to examine them in terms of Type I error and power. Probability (p) values as a result of the analysis made in the R 4.2.1 version (R Core Team, 2021) package program, the Jargue-Bera, Anderson-Darling and Shapiro-Wilk tests were calculated as the probability (p) values were calculated at the 0.05 significance level. While the Lilliefors test rejected the H_0 hypothesis stating that the data were taken from a normally distributed data set, in the analysis made in the package program, the probability (p) value was accepted at the 0.05 significance level, and the hypothesis was accepted. The Jargue-Bera test had the smallest Type I error in various simulation trials and different sample volumes for the normal distribution. Type I errors of the Shapiro-Wilk test and Anderson-Darling tests were very close to 5% at the initial Type I error rate. Shapiro-Wilk test had the highest power value in various simulation trials and different sample volumes for Gamma distributions that are not normal in terms of power, followed by Jargue-Bera and Anderson-Darling tests. Lilliefors test had an average power value.