Economic and environmental impacts of alternative energy sources on oil exporting countries: An empirical application on African countries
Alternatif enerji kaynaklarının petrol ihracatçısı ülkeler üzerindeki ekonomik ve çevresel etkileri: Afrika ülkeleri üzerine ampirik bir uygulama
- Tez No: 776454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Sera gazı (GHG) emisyonu, Kaynak bolluğu, EKK, Yenilenebilir ve Fosil Enerji Tüketimi, Dekarbonizasyon, Ekolojik Ayak İzi, Kentleşme, Küreselleşme, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), Africa, Greenhouse gas (GHG) emission, Resource abundance, EKC, Renewable & Fossil Energy Consumption, Decarbonization, Ecological Footprint, Urbanization, Globalization, Sustainable Development Goals (SDGs)
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Afrika'daki politika yapıcılar ve yetkililer, kıtayı yıllar içinde mahveden sosyoekonomik sorunların uzun tarihi göz önüne alındığında, genellikle ekonomik büyüme ve istikrar konusunda endişe duyuyorlar. Bununla birlikte, kıtanın iklim değişikliğine ve çevresel felaketlere karşı savunmasızlığı göz önüne alındığında, son zamanlarda artan çevresel bozulma zorlukları, yeterli ilgiyi gerektiriyor. Bu tez, esas olarak petrol üreten Afrika ülkelerinin enerji karışımının çevresel etkilerini değerlendirirken, karbonsuzlaştırma beklentilerinin ekonomik yönlerini ülkeler arasındaki fosil enerji bağımlılığı perspektifinden inceliyor. Araştırma ayrıca, nicel regresyon (QR) yaklaşımı, dinamik sıradan en küçük kare (DOLS), tam olarak gibi ekonometrik ve analitik araçların bir kombinasyonunu kullanarak ülkeler arasında fosil enerji kaynaklarının bolluğunun farklı çerçevelerinde ünlü Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezini incelemektedir. modifiye edilmiş sıradan en küçük kare (DOLS) ve artırılmış ortalama grup (AMG) diğer yaklaşımların yanı sıra. Ampirik analizler üç alt grupta yapılmıştır. Birinci grup, küreselleşmiş bir dünyada çevre kirliliği ve enerji dinamikleri arasındaki ilişkiyi inceliyor. İkinci analiz, ekolojik ayak izi çerçevesinde çevresel bozulma ve kentleşme arasındaki bağlantıya odaklanmaktadır. Üçüncüsü, sektörel kompozisyon çerçevesinde çevre kirliliğinin enerji kaynakları bolluğu ile ilişkisini incelemektedir. Analizin üç alt kategorisindeki iki ana yakınsama noktası, petrol üreten Afrika devletlerinin kullanılması ve EKC hipotezinin araştırılması iken, bireysel numune boyutlarında ve metodolojik prosedürlerde minimum sapma noktaları mevcuttur. Sonuçlardan, fosil yakıt tüketimi, gelir artışı ve küreselleşme üçlüsünün sonuçları karbonsuzlaştırmanın sağlanmasına taban tabana zıtken, yalnızca yenilenebilir enerji kullanımının önemli bir karbonsuzlaştırma aracı olduğu kanıtlandı. Ayrıca, kentsel yayılma önemli ölçüde kirletici tetikleyici bir araç olarak hareket ettiğinden, kentleşme çevresel sürdürülebilirliğe aykırıdır. Genel olarak, geçerliliği analizin üç alt grubu arasında önemli ölçüde değişiklik gösterdiğinden, EKC hipotezi ikna edici bir şekilde desteklenmedi. Bu nedenle, karbondan arındırma yoluyla çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek ve 12&13 SKH'lerinin ve 1 & 8 SKH'lerinin ülkeler arasında hayata geçirilmesini daha da teşvik etmek için, araştırma, fosil enerji tüketiminin istenmeyen çevresel etkilerini ele almak için ekonomik çeşitlendirme ve yeşil kentsel altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji portföylerinin çeşitlendirilmesini önermektedir ve enerjinin fosil yakıtlardan uzaklaşması durumunda kaynak bağımlılığının ekonomik zararlarını önlemek
Özet (Çeviri)
Considering Africa's long standing historical experience with socioeconomic challenges over the years, most governments and policymakers are mainly concerned about strategy to stimulate economic growth and stability. However, the growing environmental disasters across the continent in recent times calls for prompt actions in view of Africa's susceptibility to climate change. As such, this thesis assesses the environmental impacts of the energy mix of mainly oil-producing African nations while reviewing the economic aspects of the decarbonization prospects from the perspectives of fossil energy dependence among the countries. The research also examines the illustrious Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis in different frameworks of fossil energy resources abundance among the countries using a combination of econometric and analytical tools such as quantile regression (QR) approach, dynamic ordinary least square (DOLS), fully modified ordinary least square (DOLS), and the augmented mean group (AMG) among others. Empirical analyses were in three sub-groups. The first group examines the nexus of environmental pollution and energy dynamics in a globalized world. The second analysis focuses on the nexus of environmental degradation and urbanization in an ecological footprint framework. The third examines the nexus of environmental pollution with energy resources abundance in a sectoral composition framework. The two main convergence points in the three sub-categories of analysis are the usage of oil-producing African states and the exploration of the EKC hypothesis while minimal divergence points exist in the individual sample sizes and methodological procedures. From the simulations, only renewable energy use proved to be a significant decarbonization tool while the consequences of the trio of fossil fuel consumption, income growth, and globalization are diametrically opposed to achieving decarbonization. Furthermore, urbanization is inimical to environmental sustainability as urban sprawl significantly acts as a pollutant-inducing tool. Overall, the EKC conjecture does not hold convincingly since its validity significantly varies across the three sub-groups of analysis. Therefore, to foster environmental sustainability via decarbonization and to further promote the actualization of SDGs 12&13 and SDGs 1&8 among the countries, the research recommends energy portfolios diversification alongside economic diversification and green urban infrastructural investments to address the undesirable environmental impacts of fossil energy consumption and forestall the economic demerits of resource dependency in the event of energy transition away from fossil fuels.