Artuklu-Haçlı ilişkileri (Belek b. Behrâm dönemi-1098-1124)
Artuklu-Crusader relations (Belek b. Behram period-1098-1124)
- Tez No: 776463
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Artuklular, Sökmen, İlgâzi, Belek b. Behrâm, Haçlılar, Artukids, Sökmen, İlgâzi, Belek b. Behrâm, Crusaders
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Artuk Bey, yanında bulunan Türkmen nüfus ile 1063 yılında Gürcistan bölgesinden Anadolu'ya giriş yapmış ve o günden sonra Selçuklu Sultanlarının hizmetinde bulunmuştur. Onun ardından oğulları da Selçuklu Devleti hizmetinde yer almışlar, daha çok Suriye ve Güney Doğu Anadolu'da faaliyetlerde bulunmuşlardır. 1096 yılında başlayan Haçlı Seferlerinde Franklara karşı başarılı mücadeleler yapmışlardır. Haçlılar ile İlk karşılaşmaları Antakya kuşatmasında olmuş, ardından Sultan Kılıç Arslan ile 1101 yılında gelen Haçlı Orduları karşısında yapılan başarılı mücadelelerde yer almışlardır. Sökmen'in, Belih Çayı zaferi, İlgâzi'nin, Kanlı Meydan zaferi ve Emir Belek'in Haçlı Kontları Joscelin, Galeran ve Kral Baudouin'i esir aldığı önemli muharebeleri vardır. Gösterdikleri başarılar karşısında İlgâzi, Necmeddin, Belek b. Behrâm, gazi ve Nûrüddevle ünvanlarını almışlardır. Ayrıca Belek, İslam birliği adına ordu kumandanlığı görevi yapmıştır. Artuklular, birlikte hareket ederek Haçlıların Suriye topraklarında ilerlemesinin önünü kesip kalıcı olmalarını engellerken aynı dönemde kendi beyliklerini kurmayı da başarmışlardır. Ömürlerini bu mücadeleye adamışlar ve bu yol üzerinde vefat etmişlerdir. Genç sayılabilecek yaşta vefat etmeleri başarılı mücadelelerinin yarım kalmasına neden olmuştur. Bu durum Haçlıların elini rahatlatmış, ancak Artuklu beylerinin hayatta iken vurduğu darbeler onların sonraki seferlerinin karayolu ile olmasının önünü kesmiştir. İleride gelecek Haçlı birliklerine karşı yapılacak mücadelelere zemin hazırlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Artuk Bey entered Anatolia from the Georgian region in 1063 with the Turkmen population next to him and served the Seljuk Sultans from that day on. After him, his sons also took part in the service of the Seljuk State, and they mostly engaged in activities in Syria and Southeastern Anatolia. They fought successfully against the Franks in the Crusades that started in 1096. Their first encounter with the Crusaders was in the siege of Antakya, and then they took part in the successful struggles with Sultan Kılıç Arslan against the Crusaders who came in 1101. There are important battles in Sökmen, the victory of Belih Stream, the victory of İlgazi in the Bloody Square, and Emir Belek in which he captured the Crusader Counts Joscelin, Galeran and King Baudouin. In the face of their success, İlgâzi, Necmeddin, Belek b. They received the titles of Bahram, gazi and Nûrüddevle. In addition, Belek served as an army commander on behalf of the Islamic Union. The Artuqids, acting together, prevented the Crusaders from advancing on Syrian territory and prevented them from being permanent, while also succeeding in establishing their own principality in the same period. They devoted their lives to this struggle and died on this road. The fact that they passed away at a young age caused their successful struggles to be left unfinished. This situation relieved the Crusaders, but the blows of the Artuqid lords while they were alive prevented their next expeditions from being by land. They laid the groundwork for future struggles against the Crusaders.