Resim sanatında oyuncak bebek ile küçük kız imgesi
Image of little girl with a doll in painting
  1. Tez No: 776499
  2. Yazar: NURGÜL KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyuncak Bebek, Küçük Kız, Resim Tarihi, Game, Doll, Little Girl, History of Painting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Geçmişten günümüze değin tüm çocukların temel amacı oyuncaklar ile oynamaktır. Özellikle de kız çocuklarının vazgeçilmez oyun aracı olan oyuncak bebekler, her daim yanlarında bulunmuştur. Oyuncak bebekler, çağın gerektirdiği koşullara göre değişime uğrasa da, bu değişimler ile birlikte birçok ressamın eserinde yer bulup, sanatta da görünür olmuştur. Resim sanatında oyuncak bebek ile küçük kız imgesi; kültürden kültüre ve hatta ekonomik sınıf farklılıklarına göre de değiştiği için sürdürülen çalışma sadece sanatsal açıdan değil, sanat tarihi ve sosyal tarih ile bir araya getirilerek incelenmiştir. Yapılan araştırmayla, resimlerdeki bu imgeyi farklı devir ve farklı üsluplarda eser üreten sanatçılara ait resimler tespit edilmiş ve bir kaynakta toplayarak bilim/sanat literatürüne katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması yapılarak, dokuman incelemesi metoduyla elde edilen bilgiler ve resimlerin görselleri üzerinden biçimsel ve içerik analizi yapılarak çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan incelemelerde 16. yüzyıldan 20. yüzyılın sonlarını kapsayan süreçte farklı toplumların küçük kız çocukları ile oyuncak bebeğe yüklediği anlamdan yola çıkarak resim sanatındaki karşılığı sanat anlayışı, biçim ve içerik yönlerinden analiz edilmiştir. Konunun; oyuncak bebeklerin tarihsel gelişimi, sanat ve büyü bağlamında oyuncak bebekler, çocuk psikolojisi açısından oyuncak bebekler gibi çeşitli boyutları bir bütün oluşturan ayrı başlıklar halinde verilmiştir. Çalışmanın her bölümünde konuyu destekleyen resimler örnek verilmiş ve ipuçları aranmıştır. Özetle, çalışmada resim sanatı tarihi ve sosyal tarih bir araya gelerek bu imgenin yer aldığı resimlerin üretildiği; sadece kültürel ortam değil, aynı zamanda sosyal çevreyi de ifade eden sanat yapıtlarının tanıklığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, the main purpose of all children is to play with toys. Especially with dolls, which are indispensable play tools for girls, and they have always been with them. Although dolls have changed according to the conditions required by the age and they have found a place in the works of many painters and they become visible in art with these changes. The image of a little girl and doll in painting; Since it changes from culture to culture and even according to economic class differences, it is foreseen that the study will be examined not only in terms of art, but also in art history and social history. With the research on pictures that belonging to the artists who produced works in different periods and different styles were determined and it was aimed to contribute to the science / art literature by collecting them in a source for later use. In this research, the results obtained by making a literature review, one of the qualitative research methods, and by making formal and content analysis on the information obtained by the document review method and the visuals of the pictures, were evaluated. In the examinations made, starting from the meaning that different societies ascribe to little girls and dolls in the process from the 16th century to the end of the 20th century, its counterpart in the art of painting was analyzed in terms of art understanding, form and content. of the subject; The historical development of dolls, dolls in the context of art and magic, and dolls in terms of child psychology are given under separate headings that make up a whole. In each part of the study, pictures supporting the subject are given as examples and clues are sought. In summary, in the study, the history of painting art and social history came together and the paintings with this image were produced; The testimonies of works of art that express not only the cultural environment but also the social environment that have been examined.