Yukarı Fırat Havzasının DSİ IX. Bölge dahilindeki bölümün simülasyon modeliyle incelenmesi
The Research of the parth of Upper Fırat Basin within DSİ IX. th zone by simulation model
  1. Tez No: 77656
  2. Yazar: M.CİHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havza, Simülasyon, Akarsu, Akım, Modelleme, Optimizasyon, Sistem analizi. T"*, Basin, Simulation, River, Flow, Modelling, Optimization, System Analysis
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi YUKARI FIRAT HAVZASININ DSİ IX. BÖLGE DAHİLİNDEKİ BÖLÜMÜNÜN SİMÜLASYON MODELİYLE İNCELENMESİ Mehmet Cihan AYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa (126) Bu çalışmada Yukarı Fırat Havzasının DSİ IX. Bölge sınırları dahilindeki Peri, Munzur ve Murat kollarının akımları modellenip havzanın simülasyon programı hazırlanmıştır. Simülasyonda işletmedeki ve planlama aşamasındaki projelere yer verilmiştir. Simülasyon sonuçlan, çeşitli performans indisleri ve grafiklerle yorumlanmıştır. Önce, havza üzerindeki akım gözlem istasyonlarında gözlenen aylık akım değerleri kullanılarak, 1., 2. ve 3. Derece Markov modelleriyle sentetik akımlar türetilmiştir. Böylece akımların gelecekteki durumu ve olasılık yönü de hesaba katılmıştır. Daha sonra bu kollar üzerindeki her bir tesis ve akım istasyonu bilgisayara tanıtılarak havzanın simülasyon modeli hazırlanmıştır. 2. Derece Markov modeliyle türetilen sentetik akımlar simülasyon modelinin akım değerleri olarak kullanılmıştır. Havza üzerindeki tesislerin karakteristik özellikleri DSİ'nin planlama raporlarından alınarak modele tanıtılmıştır. Modelde metot olarak“Düğüm Noktaları Metodu”kullanılmıştır. Simülasyon modeli hazırlandıktan sonra program değişik alternatiflere göre 1 1 yıllık süre ile çalıştırılıp; sonuçlar, çeşitli performans indisleri hesaplandırılarak tablolar halinde verilmiştir. Ayrıca bu sonuçlara göre grafikler çizilip yorumlanmıştır. Bu şekilde havza üzerinde optimizasyon çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Masters Thesis THE RESEARCH OF THE PART OF UPPER FIRAT BASIN WITHIN DSİ TX* ZONE BY SIMULATION MODEL Mehmet Cihan AYDIN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1998, Page (126) In this thesis, the flow of the branches Peri, Munzur and Murat of the Upper Fırat Basin within the boundary of DSİ Dt01 Zone are modelled and the simulation program of the basin is prepared. The simulation covers the projects which are in operation and within the period of planning. The results of the simulation are interpreted with some sorts of indices of performance and graphs. First, by using the amount of monthly flow observed at flow observer stations on the basin, synthetic flows are derived by 1th, 2nd, and 3rd order Markov Models. Therefore, the situation of the flows and the probability of the level in the long run are considered. After that, the simulation model of the basin are prepared by entering each installation and flow station on such branches to computer. The synthetic flows derived by second order Markov Model are used as the values of the flows the simulation model. The characteristic features of the installations on the basin are taken from the planning reports of DSt and and applied to the model. In the model,“Node Points Method”is used. After the simulation program is made, the program is activated for 11 years according to differend alternatives and the results are given in the tables with the indices of performance calculated. Moreover, the graphs are drawn and interprented according to these results. In this way, a study of optimization on the basin is done.