Kur'ân'da ahd ve misâk
Ahd and misak in the Qur'an
  1. Tez No: 776578
  2. Yazar: TANER ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahd, Misâk, Akit, Ahidleşme, Ahde Vefa, Yemin, Ahd, Covenant, Misak, Pact, Pacta Sund Sevanda, Oath
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yüce Allah insana kendini tanıma, kendini birleştirme ve kendine inanma yeteneği vermiştir. Buna Allah'ın kullarıyla yaptığı ilâhî sözleşme denir. Bu sözleşme, insanların bu dünyada hayatlarını Allah'ın bildirdiği yasalara göre yaşadıkları gerçeğine dayanmaktadır. Ancak bazı kimseler dünya hayatında Allah'a karşı verdikleri ahde göre hareket ederken, bazıları da dünya hayatına aldanarak ilâhî sözleşmeyi inkâr etmekte veya verdikleri sözü unutup nefsinin arzularına yenik düşmektedir. Yüce Allah, tarih boyunca çeşitli zamanlarda insanlara ilâhî ahdi hatırlatmak için peygamberler göndermiş, insanlara Allah'a karşı yaptıkları ahitlere uygun hareket etmelerini hatırlatmış ve insanlara bu dünya hayatında Allah'ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat yaşamalarını tavsiye etmiştir. Allah'ın insanlara hidayet kaynağı olarak gönderdiği Kur'ân'da, bütün insanlardan ahd aldığını bildirmektedir. Bu ahit, insan yaratılmadan önce“kâlûbelâ”ya da“ruhlar âleminde”gerçekleşen sözleşmedir. Ayrıca Yüce Allah, tarih boyunca müminlerden, peygamberlerden, Kitap Ehlinden, Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve müşriklerden ahd almıştır. Bu çalışmada öncelikle Ahd ve Misak kavramlarının sözlük anlamları incelenmiş ve bunlara yakın anlamlı olan“akid”ve“yemin”kavramlarıyla aralarındaki anlam yakınlığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra alimlerin yaptığı yorumlar dikkate alınarak“ahd”ve“misâk”kavramları Kur'ân perspektifinde incelenmeye çalışılmıştır. Yüce Allah'ın insanlardan aldığı ahdi incelenirken, kelamcıların, muhaddislerin ve müfessirlerin farklı görüşleri ortaya konarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
God has given man the ability to know himself, to unite himself, and to believe in himself. This is called the divine contract that Allah made with men. This contract is based on the fact that people live their lives in this world according to the laws revealed by God. However, while some people act according to the covenant they have made against Allah, others deny the divine covenant by being deceived by worldly life, or forget their promise and succumb to the desires of their nafs. God has sent prophets to remind people of the divine covenant at various times throughout history, reminded people to act in accordance with the covenants they made against Allah, and advised people to live a life in accordance with Allah's orders and prohibitions in this worldly life. In the Qur'an, which Allah sent to people as a source of guidance, he states that he has taken covenants from all people. This covenant is the covenant that took place in the“realm of spirits”or“souls”before the creation of man. In addition, Almighty Allah has taken covenants from believers, prophets, People of the Book, Jews, Christians, and polytheists throughout history. In this study, first of all, the dictionary meanings of the concepts of Ahd (Covenant) and Misak (Pact) were examined and the closeness of meaning between them and the concepts of“aqid”and“oath”, which are close to them, was tried to be revealed. Then, taking into account the comments made by scholars, the concepts of“ahd”and“misâk”were tried to be examined in the perspective of the Qur'an. While examining the covenant that Allah took from people, it has been interpreted by revealing the different views of theologians, muhaddith and commentators.