İş sağlığı ve güvenliği sisteminde işveren yükümlülükleri, koruma, gözetme ve önlem alma çerçevesinde AB ülkeleri ile karşılaştırma
Employer obligations in occupational health and safety system, comparison with EU countries inside of protection, guard and precautions
- Tez No: 776579
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OYA ÖZÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, İşveren Yükümlülükleri, Human Resources Management, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Management System, Occupational Health and Safety Practices, Employer Obligations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
İşletmeler sınırlı kaynaklar ile iş sağlığı ve güvenliği için yatırım yapmakta ve yasal, maddi ve insancıl bir kısım faktörlere bağlı olarak yürüttükleri uygulamalar şekillenmektedir. İnsan Kaynakları Yönetimi, iş sağlığı ve güvenliğinin doğası gereği çalışanını korurken, diğer paydaşlara karşı da bu görevi gözetme çerçevesinde ve alınacak önlemleri takip ile yürütür. Bu nedenle çalışma, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili paydaşlardan özellikle işverenin sorumluluklarını merkeze alacak şekilde yapılmıştır. İşverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini ihlali halinde doğacak sonuçlar ile bu sonuçların oluşmaması için yapılması ve alınması gerekli tedbirler hem işveren ve devlet hem de çalışan boyutu ile incelenmiştir. Kaza veya olayın olması sonucu karşı karşıya gelinecek ve caydırıcı olması gereken yasal mevzuat yanında bu durumun oluşmaması için denetim görevi olan devletin gerekli kurumsal sorumluluğu da bu bağlamda ortaya konmuştur. Tüm tedbirlere rağmen devam eden tehlike durumunda çalışanın hakları ve aynı zamanda tehlikeleri en aza indirici sorumlulukları da incelenmiştir. Avrupa Birliği bünyesinde üye ülkelerin işveren, devlet ve çalışan yükümlülükleri çerçevesinde yapılan incelemeleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmayla; iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal düzen, ortaya çıkan ekonomik kayıplar, başarısız bir iş sağlığı ve güvenliği yönetimine yönelik yaptırımlar yanında başarılı yönetimlerin teşviki, iş sağlığı ve güvenliği konularında kalıcı hale gelmesi zaruri olumlu güvenlik kültürü oluşturulması ve tüm paydaşlar tarafından uygulanır bir mevzuat için kaynak ortaya konması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses invest in with limited resources for health and safety and the practices they take are shaped by some legal, economic and human factors. While Human Resources Management protects the employee, which is the nature of occupational health and safety, takes care of the employee against stakeholders and follows the measures to be taken. For this reason, the study was conducted in a circle, especially employer, that takes account of stakeholders responsibilities related to occupational health and safety. The consequences of the employer in case of breach of the occupational health and safety obligations and the precautions to be taken and taken to avoid these consequences have been examined both by employer and state also worker dimension. In this context, the necessary institutional responsibility for the state, which is the duty of supervision to prevent this situation from occurring, has been revealed in addition to the legal legislation that must be brought against and deterring as a result of an accident or incident. In spite of all the measures, the rights of the employees in case of continuing danger and at the same time the responsibilities which are the most dangerous are examined. Within the European Union, the analyzes of member states in terms of employer, government and employee obligations are compared with each other. With the work done; the establishment of an essential positive safety culture for the legal order on occupational health and safety, emerging economic losses, unsuccessful occupational health and safety management as well as successful government incentives, occupational health and safety, and a source of legislation applicable by all stakeholders was targeted.