Assessing the impact of interventions in urban heritage places: Sivas citadel project
Kentsel miras alanlarındaki müdahalelerin etkilerinin değerlendirilmesi: Sivas kale projesi
  1. Tez No: 776616
  2. Yazar: İLKNUR AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN ÖZÇAKIR, PROF. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Miras Alanları, Miras Değerleri, Miras Etki Değerlendirme, Müdahale Sonrası Değer Değişimleri, Sivas, Urban Heritage Places, Heritage Values, Heritage Impact Assessment, Post-intervention Value Shifts, Sivas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Toplumlar kimliklerini kültürel mirasları aracılığıyla sürdürürler ve miras alanları farklı değerlere sahiptir. Değerler devam ettirildiğinde miras alanı korunmuş olur. Miras mekânlarında korunması gereken şeyler değerlerdir. Bu nedenle, kültürel mirasın korunması değer odaklı bir süreçtir. Ancak, şehir merkezlerindeki tarihi miras alanlarının çoğu, merkezi konumu ve yüksek arazi değeri nedeniyle son yıllarda önem kazanmıştır. Yasal düzenlemelerin yerel yönetimlere yüksek müdahale hakkı tanıması nedeniyle özellikle 2005 yılında başlayan süreçte belediyeler miras alanlarında müdahalede etkili roller üstlenmiştir. Belediye Kanunu No. 5393 sayılı Kanun da bu yasal düzenlemelerden biridir ve bu kanuna istinaden; belediyeler tarafından tarihi kent merkezlerinde miras alanlarının kamulaştırılması kolaylaştırılmıştır. Bu süreçle birlikte belediyeler siyasi güçlerini çoğunlukla miras alanları olmak üzere değerli topraklar üzerinde gösterme girişiminde bulunmaya başlamışlardır. Sivas şehir merkezinde yer alan tarihi kale mahallesi de benzer bir müdahale görmüştür. Tarihi kale mahallesinde 5393 Sayılı Kanun'a istinaden“Kale Projesi”geliştirilmiştir. Sivas Belediyesi, alandaki değerleri etkileyen, önemli derecede yıkım ve değişiklikleri içeren çok sayıda müdahale gerçekleştirmiş. Bu doğrultuda çalışma, gerçekleştirilen müdahalelerin Sivas Kale Projesi Alanı'nın fiziksel bağlamı ile ilişkili değerleri üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi; müdahale öncesi durumu anlayarak ve müdahaleler sonrasında değerlerde meydana gelen değişiklikleri değerlendirerek ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Sivas Kale Projesi'nin Sivas Kalesi'nin miras değerleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için çalışma, iki soru sormaktadır:“Miras alanının müdahale öncesi değerleri nelerdir?”ve“Müdahalelerin miras alanın değerleri üzerindeki etkileri nelerdir?”
Özet (Çeviri)
The societies sustain their identities through heritage places, and heritage places have diverse values. When the values are protected, the heritage place is preserved. In that regard, the things that need to be conserved in heritage places are values. Therefore, conserving cultural heritage is a value-based process. However, most of the historical heritage places in the city centers have become significant in recent years exclusively because of their central location and high land value. Especially municipalities as local authorities have taken place in the process, which started in 2005 because of the legal regulations that gave municipalities high intervention rights. Municipal Law no. 5393 is one of these legal instruments. Heritage places are more accessible for new interventions due to the expropriation rights are given to the municipalities. Municipalities have started to attempt to show their political power over economically valuable lands, mostly heritage places. A similar intervention has started in the historic citadel quarter in the city center of Sivas. Based on Law No. 5393, the“Citadel Project”was developed. The municipality made significant destruction and changes in the area, which affected the site's values. Therefore, this study aims to assess the impacts of interventions on the values related to the physical setting in the Sivas Citadel Project Area, understand the situations before interventions, and analyze changes in values after interventions considering the following two questions:“What are the pre-intervention values of the heritage place?”and“What are the impacts of interventions on the values of heritage place?”