Kardiyotorasik cerrahi geçiren yetişkin hastaların postoperatif ağrı değerlendirmesinde Renk Çemberi Ağrı Ölçeğinin geçerlilik çalışması
Validation study of The Color Circle Pain Scale in the postoperative pain assessment among adult patients undergoing cardiothoracic surgery
- Tez No: 776691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ÖZDEMİR KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı değerlendirmesi, ağrı ölçeği, kardiyotorasik cerrahi, postoperatif ağrı, geçerlilik, hemşirelik bakımı, Cardiothoracic surgery, pain assessment, pain scale, postoperative pain, validity, nursing care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma,“Renk Çemberi Ağrı Ölçeğinin”kardiyotorasik cerrahi geçiren yetişkin hastaların postoperatif ağrı değerlendirilmesinde geçerliliğinin test edilmesi amacıyla metodolojik araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma Kasım 2021 – Nisan 2022 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, kardiyotorasik cerrahi geçiren 152 hasta oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında;“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Renk Çemberi Ağrı Ölçeği”,“Wong Baker Ağrı Ölçeği”ve“Görsel Ağrı Skalası”kullanılmıştır“. Ölçeğin Türk toplumuna uyarlanması aşamasında, alan uzmanlarının görüşleri alınarak, Türk toplumunda ağrı yoğunluğunu yansıtan turuncu ve kahverengi renkleri ölçeğe dahil edilmiştir. Ölçeğin geçerliliğinin test edilmesinde kapsam ve ölçüt geçerliliği yöntemleri kullanılmıştır. Kapsam geçerliliği için tüm maddelerin kapsam geçerlilik indeksi hesaplanmış ve değerler kabul edilebilir bulunmuştur. Araştırmada, ölçüt geçerliliğinin test edilmesinde ve uyumun değerlendirilmesinde ”Wong-Baker Ağrı Ölçeği“ ve ”Görsel Ağrı Skalası" kullanılmıştır. Ölçekler arasında pozitif yönlü kuvvetli ilişki ve mükemmel uyum bulunmuştur. Renk Çemberi Ağrı Ölçeği, Türk toplumunda kardiyotorasik cerrahi geçiren yetişkin hastalarda postoperatif ağrı değerlendirmesinde geçerli bir ölçüm aracı olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as methodological research to test the validity of the“Color-Circle Pain Scale”in the postoperative pain assessment of adult patients undergoing cardiothoracic surgery. The study was carried out at Gazi University Health Research and Application Center between November 2021 and April 2022. The sample of the study consisted of 152 patients who underwent cardiothoracic surgery. In the study,“Patient Descriptive Information Form”,“Colour-Circle Pain Scale”,“Wong Baker Pain Scale”and“Visual Pain Scale”were used to collect data from the patients. In the adaptation of the scale to Turkish society, the orange and brown colors, reflecting the intensity of pain in Turkish population, were included in the scale by taking the opinions of experts. Content and criterion validity methods were used to test the validity of the scale. To provide the content validity, the content validity index of all items was calculated and the values were found acceptable. The Wong-Baker Pain Scale and Visual Pain Scale were used to test criterion validity and evaluate agreement in the study. A strong positive correlation and perfect agreement were found between the scales. The Color-Circle Pain Scale has been accepted as a valid measurement tool in the assessment of postoperative pain in adult patients undergoing cardiothoracic surgery in the Turkish population.