Kazova tarım işletmesi topraklarının arazi değerlendirilmesi
- Tez No: 77678
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Değerlendirmesi, Basit Sınırlama Metodu. Şenol Arazi Değerlendirme Yöntemi, Arazi Kullanım Türü, Arazi Ünitesi, Land evaluation, Simple Limitation Method, Şenol Land Evaluation Method, Land Utilization Type, Land Unit
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET KAZOVA TARIM İŞLETMESİ TOPRAKLARININ ARAZİ DEĞERLENDİRMESİ Fevzi AKBAŞ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANA BİLİMDALI YÜKSEK LİSANS TEZİ 1998,78 Sayfa Danışman : Prof. Dr. Mustafa KILIÇ Jüri : Prof. Dr. Mustafa KILIÇ Prof. Dr. Alper DURAK Y. Doç. Dr. Kadir SALT ALI Bu çalışmada, Kazova Tarım İşletmesi Arazilerinin şu anda uygulanan ve uygulanması muhtemel diğer arazi kullanım türlerine uygunluğu belirlenmiştir. Değerlendirmede Basit Sınırlama ve Şenol Arazi Değerlendirme yöntemleri kullanılmıştır. Yeşilırmak ve Eğertepe serileri Basit Sınırlama Metodu için belirlenen tüm kullanımlara sürekli, Mera serisi ise geçici olarak uygun değildir. Obalar ve Çaylı serisi toprakları arazi kullanım türlerine düşük seviyede uygunluk gösterirken İşletme serisi toprakları orta derecede uygunluk göstermektedir. İşletme arazisinin az problemli topraklarına sahip olan Yol serisi ise buğday, mısır ve yonca yetiştiriciliğine çok uygun, mısır yetiştiriciliğine orta derecede uygundur. Şenol Arazi Değerlendirme Yöntemi ile 22 farklı arazi kullanım türünün 23 adet arazi ünitesine (Toprak Fazı) uygunluğu belirlenmiştir. Çaylı serisinin tuzlu-alkali ve fena drenaj lı fazlan, Eğertepe serisinin sığ ve çok taşlı fazları kullanım türlerinin bir çoğuna uygunluk göstermemektedir. İşletme serisinin derin profilli fazları ile Yol serisine ait fazlar kullanım türlerine en fazla uygunluk gösteren arazi üniteleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LAND EVALUATION OF KAZOVA AGRICULTURAL FARM SOILS Fevzi AKBAŞ GAZİOSMANPAŞA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE MASTER THESIS 1998, 78 Pages Supervisor: Prof. Dr. Mustafa KILIÇ Jury : Prof. Dr. Mustafa KILIÇ Prof. Dr. Alper DURAK Asst. Prof. Dr. Kadir SALTALI In this study the suitibility of Kazova Agricultural Farm soils to land utilization types, which are cyrrently being practicing and can be practiced was determined. Simple Limitation and Şenol Land Evaluation Methods were used. Result from Simple Limitation Method, showed that Yeşilırmak and Eğertepe Series are permanently unsuitable and Mera series currently unsuitable to all of the determined land utilization types. While. Çaylı and Obalar series generally show low suitibility to the land utilization types, İşletme series is moderately suitible to the land utilization types. Yol series, which has soils having least limitation of the farm soils, is very suitible to wheat, maize and alfalfa, and moderately suitible to sunflower. With the Şenol Land Evaluation Method, the suitibility of 22 different land utilization type to the 22 land unit(soil phases) was determined. Salty, alkaline and poor drainage phases of Çaylı series and shallow and very stony phases of Eğertepe and İşletme series are unsuitable to the most of land utilization types. Yol series and deeper phases of İşletme series were the land units that show the highest suitibility of the land utilization types.