Çağdaş Arap-Türk şiirinde Filistin meselesi (Karşılaştırmalı inceleme)
The Palestinian cause was and remains the most important issue for writers and fighters since the middle of the last century
  1. Tez No: 776797
  2. Yazar: MOHAMMED HMAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Mescid-i Aksa, Şiir, İşgal, Filistin davası, Jerusalem, Al-Aqsa Mosque, Poetry, Occupation, the Palestinian cause
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Filistin davası, geçen yüzyılın ortasından bu yıla kadar yazarların ve işgale karşı mücadele edenlerin en çok ilgilendiği konu olmuştur. Günümüzde hala devam eden Filistin davası; dini, insani ve duygusal açısından müslümanlarda çok büyük bir önem taşımaktadır. İslam'ın ilk kıblesi olan ve Allâh, Resûl-i Ekrem Efendimiz Hz.Muhammed'in (s.a.v.) bir gece Mescid-i Harâm'dan kendisine bâzı âyetleri göstermek için, etrâfını mübârek kıldığı Mescid-i Aksâ'ya götürmüştür. Ayrıca Hz. İsa'nın (a.s.) yaşadığı ve içinde pek çok dini anıtın bulunduğu Hristiyanların kıblesi olduğu gibi, bu dini yönü de dünyandaki tüm Müslümanları ve bazı Hristiyanları etkilemiştir. Siyonist işgalin Filistin halkına yönelik suçları devam ederken Filistin meselesi olayların ön saflarında yer almakla beraber, Filistin halkı yerinden edilmiş, şehirleri ele geçirilmiş, kutsallıkları Yahudileştirilmiş ve bunu büyük ülkelerin desteğiyle yapmışlardır. Dünyanın önde gelen ülkeleri, Filistin halkının kendi ülkesi üzerindeki hakkını görmezden gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı yazarları, işgali, zulmü, hapishaneleri ve yerinden edilmeyi kınadıkları, sabrı, fedakârlığı ve toprağa bağlılığı yücelttikleri Filistin halkının adaletsizliğine karşı haklı bir insani dava ile dayanışma içinde olmaya itmektedir.
Özet (Çeviri)
The Palestinian cause was and remains the most important issue for writers and fighters since the middle of the last century until this year, because the Palestinian cause carries with it more than one religious, humanitarian and emotional aspect. Al-Quds has a great place in the hearts of Muslims, as it is the first qiblah of Islam and the path of the Noble Messenger, our master Muhammad, may God's prayers and peace be upon him, and it is the qiblah of the Christians. There Christ Jesus, peace be upon him, lived there, and there are many religious monuments, all of them. Muslims and some Christians all over the earth tend to it. The Palestinian cause remained at the forefront of the events that continued the crimes of the Zionist occupation against the Palestinian people. Displacement of the Palestinians, the seizure of their cities and the Judaization of their sanctities through the support of the major countries of the world, ignoring the right of the Palestinian people to their homeland. All these reasons prompted the writers to stand in solidarity with a just humanitarian cause and stand against the oppression of the Palestinian people, as they condemned occupation, oppression, prisons, and displacement, and glorified steadfastness, sacrifice, and adherence to the land. Therefore, the research came to shed light on the Arab and Turkish poets in solidarity with the just Palestinian cause.