Emel Dunkul ile Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerinde ölüm teması
The topic of death as tackled by poetry of Amal Dankal and Jahid Sıtkı Tarnjı
  1. Tez No: 641305
  2. Yazar: HÜSEYİN NECCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emel Dunkul, Cahit Sıtkı Tarancı, Ölüm, Çağdaş Şiir, Ölüm Korkusu, Amal Dunkul, Jahid SitkiTarnji, death, modern poetry, fear from death
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yaşam ve ölüm, insanlık tarihi boyunca insan için her zaman var olacak iki unsurdur. Hayat, insanların bu gezegende belli bir vakit geçirmek için var olduğu bir yolculuğun başlangıcıdır; ölüm ise, insanın özü olan toprağa geri dönmesi, bedenin yok olması ve Allah'ın belirlediği vakit gelip tekrar dirilene kadar toprak altında bir bekleyiş halidir. Ölüm ve yaşam arasındaki ilişki, birinin varlığının diğerine kanıt oluşturduğu bir bütünlük ilişkisidir. Birinin varlığı aynı zamanda diğerinin de varlığı anlamına gelir ve bu zıt ilişki kişiye tersini anlama fırsatı verir. Kişi ölümün kaçınılmaz bir kader olduğunu bilse de hayat ona acı çektirse de ve ona zulmünü gösterse bile hayata tutunur. Öte yandan, insan ölümü deneyimlemediğinden ve ölüm meselesi, aşılmaz ve bilinmeyen gizemli bir mesele olarak kaldığı için sürekli ondan kaçar ve bundan bahsetmekten kaçınır. Hayat, insanın varoluşa tutunarak, umut ve hayallerle dolu kaldığı bir zaman dilimi iken, ölüm, tüm umutları ve hayalleri yok edecek, insanı yeryüzünden son varış noktasına götürecek kaçınılmaz acı bir gerçektir. Bu tez iki şairin şiirinde ölüm olgusuna ışık tutuyor. Ölüm, tıpkı insanın varoluşunun temel eksenlerinden biri olduğu gibi, bu iki şairin şiirlerinde de en önemli eksen olarak kabul edilir ve tüm şiirleri incelendiğinde, bütün şiirlerinde ölüm temasının var olduğunu görmekteyiz. Bu tezde Mısırlı şair Emel Dunkul ve Türk şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm temalı şiirlerinin sanatsal analizinin karşılaştırması yapılmıştır. Şiirlerinde ölüm temasının hâkim olduğu, on dokuzuncu yüzyılın başlarında doğan ve ortasında vefat eden Türk şair Cahit Sıtkı ile on dokuzuncu yüzyılın ortalarında doğan ve sonunda vefat eden Mısırlı şair Emel Dunkul'un şiirlerindeki ölüm temasındaki benzerlikler ve farklılıkları ortaya çıkarmak üzere karşılaştırmalı analitik yöntem kullanılmıştır. Bu araştırma metodolojisi, araştırmanın bir özet, bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmasını gerektirmiştir. Birinci bölümde, karşılaştırmalı edebiyata ve dilbilimsel olarak ölüm, batı ve İslam felsefesinde, eski ve modern Arap şiirinde, Türk edebiyatındaki ölüm kavramına ışık tutuldu. İkinci bölümde, Emel Dunkul ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın hayatları ve edebi kişiliklileri ele alındı. Üçüncü ve son bölümde: Hem Emel Dunkul hem de Cahit Sıtkı'nın ölüm temalı şiirlerden örnekler verilerek, şairlerin şiirlerindeki ölüme bakış açıları karşılaştırıldı. Sonuç kısmında araştırma sırasında ulaştığımız en önemli veriler; ölüme odaklanarak şiir yazmalarının sebebinin şairlerin yaşadıkları dönemlerden ve o dönemlerde yaşanan olaylardan etkilenmesidir. Ölüm, anlamını şairlerin kendi deneyimlerinden, kültürlerinden, tarih, düşünce, felsefe ve ilham veren antik efsanelerdeki kapsamlı okumalarından da almıştır. Şairler, şiirleriyle ölümün gücünü reddeder, meydan okur ve direnirler.
Özet (Çeviri)
Life and death are two factors which always existed with humans all during human history. Life is the beginning of a journey where humans come to the earth to spend a lifetime, while death is the end which comes to take humans back to waiting under the earth until Allah wishes to revive them. The relationship between death and humans is a relation of life and proof, where the existence of one of them constitutes a proof to the other. Moreover, this controversial relationship grants humans the opportunity to realize the opposite. Humans realize that death is their unavoidable destiny, but cling to life even if it was painful and harsh to them. On the other hand, since human have not tested death yet, they try always to avoid the topic of death.Life is a span of time during which humans cling to existence, which is full with hopes and dreams, while death is an unavoidable bitter truth which will destroy hopes and dreams and take humans away to their final destination. When reflecting on the poems of Amal Dunkul and Jahid SitkiTanrnji, we find out that the topic of death is prevalent in all their poems.In this research, a comparison of the literary analysis of death poems of Egyptian poet Amal Dunkul and Turkish poet Jahid SitkiTarnji was carried out.An analytical method of comparison was used to discover the similarities and differences regarding the topic of death as tackled by Turkish poet Jahid Sitki, who lived in the beginning of the ninth century and by Egyptian poet Amal Dunkul who was born in the middle of the ninth century and passed away at the end of the century. This research methodology necessitated that the research iscomposed of a summary, an introduction, three sections, and a conclusion.Light is shed oncomparative literature and the concept of death linguistically, the concept of death in western and Islamic philosophy, the concept of death in the poetry of ancient Arabic poetry and modern Arabic poetry, and the concept of death in poetry of Turkish poets. In the second section, the literary personality of Amal Dunkul and Jahid SitkiTarnji was tackled.In the last section, death poems by Amal Dunkul and Jahid SitkiTarnji were displayed and a comparison was made between the poetry of the two poets in regard of their tackling of the topic of death. The conclusion comprises the results that we reached to through the research, among them: their sense of the topic of death was affected by the era which the two poets lived in and by the events lived during the era, but their sense was distinguished by their own experiences which was a result of their great culture and reading history, philosophy, old myths which inspired the two poets to defy and resist the authority of death with their poems.