Irak Türkmen şairlerinden Hüsam Hasret'in millî şiirlerinin incelenmesi
Hashet Hasretin from Iraq Turkmen investigation of national city
  1. Tez No: 458849
  2. Yazar: HAKARY QASIM BAEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irak Çağdaş Edebiyatı, Hüsam Hasret, Kürt, Arap, Türkmen, Şair, Milli, Vatan Sevgisi, Iraq Contemporary Literature, Hüsam Hasret, Kurdish, Arab, Turkmen, Poet, Milli, Vatan Sevgisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Irak çağdaş edebiyatında birçok yeni edebi gelişmeler olup Arap, Kürt, Türkmen edebiyatı şeklinde çeşitlilik arz etmektedir. Aynı zamanda bu ülke köklü bir edebiyat tarihine de sahiptir. Hüsam Hasret Irak Türkmen şairlerindendir. 1956 yılında Erbil şehrinin Tekke mahallesinde dünyaya gelmiştir. Türkmen bir aileden olan Yasin İzzet'in oğludur. Babasının mesleği, kasaplıktır. İlk ve ortaokulu bu şehirde bitirdikten sonra Kerkük'te bulunan Sanayi Lisesine girmiştir. Şair Şuanda Erbil'de yaşamaktadır ve şiir yazmayla devem etmektedir. Hüsam Hasret'in şairliği veya edebi yaşamı genç bir yaşta başlar. Şair, şiirin güzelliğini ve canlılığını hece ölçüsünde sezince ona kapılıp şiirlerini hece ölçüsüyle yazan şairlerdendir. Halk edebiyatının bir çok nazım şekliyle şiir yazan şairin şiirlerinde vatan sevgisi, Hürriyeti bağımsızlık, yurt sevgisi, kahramanlık, uygarlık, dostluk ve Türkçe sevdası önde gelen konulardandır.
Özet (Çeviri)
There are many new literary developments in Iraqi contemporary literature and they are diversified in Arabic, Kurdish and Turkmen literatures. At the same time, this country has a long history of literature. Hüsam Hasret is the Iraqi Turkmen poets. In 1956 he came to the world in the Tekke district of the city of Erbil. He is the son of Yasin İzzet, a Turkoman family. His father's profession was butchery. After finishing the Primary and secondary in this city, he entered the Industrial Lisesi in Kirkuk. The poet lives in Erbil and he is writing poetry. Hüsam Hasret's poetry or literary life began at a very young age. He who writes syllabic poetry in his syllable sense of beauty. His poets not only limited to a single form buy in fact he writes poetry in many poetry forms of folk literature, homeland love, liberty independence, homeland love, heroism, civilization, friendship and love of Turkish are the main topics.