Evlilik doyumunun gelin-kayınvalide ilişkileri açısından incelenmesi
Investigation of marital satisfaction in terms of daughter-in-law-mother-in-law relationships
- Tez No: 776806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: daughter-in-law-mother-in-law relations, marital satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma evlilik doyumunun gelin-kayınvalide ilişkileri açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Gelin-kayınvalide ilişkileri ve evlilik doyumu; yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, meslek, evlilik süresi, çocuk sayısı, çocuğa bakan kişi, maddi gelir gibi demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Gelin-kayınvalide ilişkilerine dair değişkenler; kayınvalide ile yaşama durumu, yüz yüze görüşme sıklığı, telefonla görüşme sıklığı, kayınvalideye maddi destekte bulunma, kayınvalideden maddi destek alma, bayramda ilk ziyaret edilen kişi, evlenmeden önce kayınvalideye karşı önyargı, evlendikten sonra kayınvalidede davranış değişiklikleri ve kayınvalidenin torunlarına ilgisi olarak sıralanmaktadır. Bu değişkenler ile gelin-kayınvalide ilişkileri ve evlilik doyumu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Demografik değişkenler ve gelin-kayınvalide ilişkilerine dair bilgileri elde etmek için araştırmacı tarafından geliştirilen 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Evlilik doyumunu ölçmek amacıyla Çelik (2006) tarafından geliştirilen 'Evlilik Doyum Ölçeği' (EDÖ) ve gelin-kayınvalide ilişkilerini ölçmek amacıyla Aydın (2017) tarafından geliştirilen 'Gelin-Kayınvalide İlişkileri Ölçeği' (GKİÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya evli ve kayınvalidesi hayatta olan 326 kadın katılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS İstatistik 26 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda gelin-kayınvalide ilişkileri ile evlilik doyumu arasında .58 oranında orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu görülmektedir. Yapılan regresyon analizi sonuçlarında gelinkayınvalide ilişkilerinin evlilik doyumunun %34'ünü açıkladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine marital satisfaction in terms of daughter-in-law-motherin-law relations. Daughter-in-law-mother-in-law relations and marital satisfaction; demographic variables such as age, education level, employment status, occupation, duration of marriage, number of children, caregiver, financial income. Variables related to daughter-inlaw-mother-in-law relations; status of living with mother-in-law, frequency of face-to-face meetings, frequency of phone calls, financial support to mother-in-law, receiving financial support from mother-in-law, first visitor during Eid, prejudice against mother-in-law before marriage, behavior changes in mother-in-law after marriage, and mother-in-law's interest in grandchildren. The relationship between these variables and daughter-in-law-mother-in-law relations and marital satisfaction was investigated. A 'Personal Information Form' developed by the researcher was used to obtain information on demographic variables and daughter-inlaw-mother-in-law relationships. The 'Marriage Satisfaction Scale' (MSS) developed by Çelik (2006) was used to measure marital satisfaction, and the 'Daughter-in-law-Mother-in-law Relations Scale ' (DMRS) developed by Aydın (2017) to measure the daughter-in-law-motherin-law relations. 326 married women with a living mother-in-law participated in the study. The obtained data were analyzed with IBM SPSS Statistics 26 program. As a result of the correlation analysis, it is seen that there is a moderately positive correlation of .58 between the daughter-in-law-mother-in-law relations and marital satisfaction. As a result of the regression analysis, it was concluded that the daughter-in-law-mother-in-law relations explained 34% of marital satisfaction.