Tokat-Kazova koşullarında hibrit cinmısırı çeşitlerinin (Zea mays everta sturt) yetiştirme olanakları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77684
  2. Yazar: İZZET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER SENCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cinmısırı, tekmelez, patlama hacmi, Popcorn, single cross, popping expansion
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET TOKAT - KAZOVA KOŞULLARINDA HİBRİT CİNMISIRI ÇEŞİTLERİNİN (Zea mays everta Sturt.) YETİŞTİRİLME OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İzzet YILMAZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1998, 50 sayfa Danışman : Prof. Dr. Özer SENCAR Jüri : Prof. Dr. Özer SENCAR : Prof. Dr. M. Emin TUGAY : Doç. Dr. Sabri GÖKMEN Bu çalışma; tekmelez cinmısırı çeşit adaylarının verim ve bazı agronomik özelliklerini belirlemek amacıyla 1997 vejetasyon döneminde Tokat - Kazova koşullarında yapılmıştır. Araştırmada bitki materyali olarak biri çeşit, 87'si çeşit adayı olmak üzere toplam 88 genotip kullanılmıştır. Deneme“Tesadüf Blokları Deneme Deseninde”3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ekim, sıra arası 70, sıra üzeri 20 cm olacak şekilde 11 Mayıs 1997 tarihinde elle yapılmıştır. Denemede, bütün parsellere 6 kg/da P2O5 ve 20 kg/da N hesabıyla gübre verilmiştir. Fosforlu gübrenin tamamı ekimle birlikte, azotlu gübrenin ise % 50'si ekimle birlikte % 50'sİ de bitkiler 40 - 50 cm boylandıkları zaman verilmiştir. Çalışmada incelenen bütün özellikler bakımından çeşit ve çeşit adayları arasındaki fark % 1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen ortalama değerlere göre genotiplerin, tepe püskülü çıkarma süresi 76.0 - 89.3 gün; koçan püskülü çıkarma süresi 84.0 - 98.0 gün; bitki boyları 163.5 - 217.6 cm; koçan boyları 15.3 - 19.9 cm; koçan çaplan 29.4 - 33.6 mm; koçanda sıra sayısı 12.2 - 16.1 adet; koçanda tane sayısı 452.7 - 660.2 adet; tek koçan verimleri 57.6 - 106.1 g; bin tane ağırlıkları 135.0 -188.1 g; dekara toplam koçan sayıları 5830.0 - 1 1309.6 adet; tane verimleri 419.4 - 763.4 kg/da; patlama hacimleri 18.7 - 31.1 cm^/g ve 75 g'da patlamayan tane sayısı 4.7 - 35.3 adet arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON GROWING POSSIBILITIES OF HYBRID POPCORN VARIETIES (Zea mays everta Sturt.) IN TOKAT - KAZOVA CONDITIONS İzzet Yılmaz Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Thesis 1998,50 pages Supervisor : Prof. Dr. Özer SENCAR Jury : Prof. Dr. Özer SENCAR : Prof. Dr. M. Emin TUGAY : Assoc. Prof. Dr. Sabri GÖKMEN This study was conducted to determine yield and some agronomical characters of single cross popcorn varieties at Tokat - Kazova ecological conditions during 1 997 growing season. In the research, totally 88 genotypes, single crosses, were used as plant material. The experimental design was a Randomized Complete Block Design with three replications. While row spacing was 70 cm, intrarow was 20 cm in the trial. Fertilizer rates were calculated as 20 kg N and 6 kg P2O5 per decare. All of the phosphorus fertilizer was applied at sowing while nitrogen fertilizer was splitted, half applied at planting and half at the stage on which the plants were 40 - 50 cm. In this trial, significant differences were determined among the genotypes for studied all characters. Results from study can be summarized. Tasseling period varied from 76.0 to 89.3 day; silking period from 84.0 to 98.0 day; plant height from 163.5 to 217.6 cm; ear length from 15.3 to 19.9 cm; ear diameter from 29.4 to 33.6 mm; row number of ear from 12.2 to 16.1; kernel number per ear from 452.7 to 660.2; single ear yield from 57.6 to 106.1 g; 1000 grain weight from 135.0 to 188.1 g; grain yield from 419.4 to 763.4 kg/da; popping volume from 18.7 to 31.1 cm3/g and number of unpopped kernel from 4.7 to 35.3.