Tokat koşullarında ısıtmasız yüksek plastik tünelde ilkbahar yetiştiriciliğine uygun kiraz domates (Lycoporsicim esculentum mill var. cerasiforme) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77685
  2. Yazar: ŞEYDA TOPBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz Domatesi, Isıtmasız Yüksek Plastik Tünel, İlkbahar Yetiştiriciliği
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET TOKAT KOŞULLARINDA, ISITMASIZ YÜKSEK PLASTİK TÜNELDE İLKBAHAR YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUN KİRAZ DOMATES (Lycopersicum esculentum Mill var. cerasiforme> ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şeyda TOPBAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe BitkileriAnabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1998- 44Sayfe Danışman :Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN Jüri: Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN Jüri: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMB AK Jüri: Y.Doç. Dr. Yemliha Edizer Bu çalışmanın amacı Tokat yöresinde ısıtmasız yüksek plastik tünel altında ilkbahar yetiştiriciliğine uygun kiraz domates çeşitlerinin belirlenmesidir. Deneme 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme tertibine göre kurulmuş olup bitkisel materyal olarak 13 adet kiraz domates çeşidi kullanılmıştır. Tohumlar 03.03.1997 tarihinde ekilip, fideler 02.05.1995 tarihinde şaşırtılmıştır. İlk hasat 30.06.1997 başlamışta*. Son hasat tarihi ise 02.10.1997 olarak kaydedilmiştir. Deneme sonucuna göre ağırlık olarak dekara toplam verim bakımından 12802 kg/da ile Sweet Cherry çeşidi ile, 12366 kg/da ile Sweet Million çeşidi en yüksek verimi vermiştir. Bu çeşitlerin erkenci verim değerleri de dekara 5000 kg'ın üzerinde bir değerle ilk planda görülmektedir. Tartışmada özellikle iri meyveli domatesler ile karşılaştırma yapılmıştır. Tokat yöresi için bu iki çeşit önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this experiment is to determinate cherry tomato varieties for unhealed high plastic tunnels in spring sowing. This study was carried out with 13 Cheery Tomato cultivars. The experimental desing was randomised complete block with 3 replications. Sowing date 03.03.1997; planting date 02.05.1997; date of first harvest 30.06.1997 and date of last harvest 02. 10. 1997. According to the results of experiment Sweet Cherry and Sweet Million varieties showed the best marketable total yield (above 12000 kg per dekar) and good marketable yield (above 5000 kg per dekar). In discussion a particular comparision were made with normal tomato varieties. These two varieties can be recommended for Tokat ecological conditions.