Şeker mısırında (zea mays saccharata sturt.) azot ve potasyumun verim ve verim unsurlarına etkileri
The Effects of nitrogen and potassium on the yield and yield components in sweet corn (zea mays saccharata sturt.)
  1. Tez No: 98048
  2. Yazar: REMZİ ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, potasyum, şeker mısırı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET ŞEKER MISIRINDA ( Zea mays saccharata Start.) AZOT VE POTASYUMUN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİLERİ Renizi ALP Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabüim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000,47 sayfa Danışman : Doç.Dr. Sabri GÖKMEN Jüri : Doç.Dr. Sabri GÖKMEN Jüri : Doç.Dr. Cevdet AKDAĞ Jüri : Yrd.Doç.Dr. İsmail SEZER Bu araştırma, azot ve potasyumun şeker mısırında verim ve verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla 1999 yılı vejatasyon döneminde Tokat-Kazova koşullarında yapılmıştır. Araştırmada bitki materyali olarak Merit hibrit şeker mısırı çeşidi kullanılmıştır. Deneme,“Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine”göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ekim, sıra arası 70 cm ve sıra üzeri 20 cm olacak şekilde elle yapılmıştır. Denemede azot dozları 0, 7, 14, 21 ve 28, potasyum dozları ise 0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da olarak uygulanmıştır. Ayrıca ekimle birlikte bütün parsellere dekara 6 kg hesabıyla fosfor verilmiştir. Araştırmada uygulanan azot dozları; bitki boyu, koçan boyu, koçan çapı, tek koçan ağırlığı ve dekara pazarlanabilir taze koçan verimini önemli derecede etkilemiş olup, artan azot dozlarına bu özelliklerin tepkisi olumlu olmuştur. Denemede koçan boyu, koçan çapı, tek koçan ağırlığı ve dekara taze koçan verimi için en yüksek değerler 14 kg/da N uygulamasından elde edilmiştir. Tepe püskülü ve koçan püskülü çıkarma süresi uygulanan azot artışıyla birlikte kısalmıştır. Çalışmada potasyum dozları koçan püskülü çıkarma süresi, koçan boyu, tek koçan ağırlığı, dekara koçan sayısı ve toplam taze koçan verimini önemli ölçüde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NITROGEN AND POTASSIUM ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS IN SWEET CORN (Zea mays saccharata Sturt.) Remzi ALP Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Thesis 2000, 47 pages Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury : Assoc. Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury : Assoc. Prof. Dr. Cevdet AKDAG Jury : Asst. Prof. Dr. Ismail SEZER The study was conducted to determine the effects of nitrogen and potassium on the yield and yield components in sweet corn at the Tokat-Kazova ecological conditions during 1999 growing season. The experimental design was a randomized complete block two factor factorial with three replications. Row spacing was 70 cm, and intrarow was 20 cm in the trial. Nitrogen and potassium rates were applied for 0, 7, 14, 21, 28 kg/da N and 0, 5, 10, 20 kg/da K20 per decare, respectively. In addition, 6 kg/da P205 per decare was applied at planting. Plant height, ear length, ear diameter, single ear weight and fresh ear yield were significantly affected by the application of N, and these characters tended to increase as nitrogen rate increased. The highest values for ear length, ear diameter, single ear weight were determined at 14 kg/da N per decare. Tasselling and silking periods were shortened as nitrogen rate increased. Potassium application had possitive effects on the silking period, the ear lenght the single ear weight, the number of cob per decare and the fresh ear yield. Key words : Nitrogen, potassium, sweet com