Tokat'ta yetiştirilen bazı yerli kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77690
  2. Yazar: BEKTAŞ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEMLİHA EDİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat yöresi, Pomoloji, Fenoloji, Cırtlık, Er karakiraz, Sapı kısa, Karakirtik, Cemal, Orak, Geç karakiraz çeşitleri
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET TOKAT'TA YETİŞTİRİLEN BAZI YERLİ KİRAZ ÇEŞİTLERİNİN FENOLOJİK VE POMOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bektaş ERDOĞAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1998, 59 sayfa Danışman : Yard. Doç. Dr. Yemliha EDİZER Jüri : Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN : Prof. Dr. Ali ÜNAL : Yard. Doç. Dr. Yemliha EDİZER Bu araştırma 1997 yılı Mart - Aralık aylarında Tokat il merkezinde 7 yerli kiraz çeşidi (Cırtlık, Er Karakiraz, Sapı kısa, Karakirtik, Cemal, Orak ve Geç Karakiraz) üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada Tokat'ta yetiştirilen bazı yerli kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenerek, bu çeşitlerin genetik kaynak olarak korunması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; tüm çeşitlerde tam çiçeklenme 22/04/1997 - 26/04/1997 tarihleri arasında gerçekleşmiş, meyveler 05/06/1997 - 02/07/1997 tarihleri arasında hasat edilmiştir. Araştırmada çeşitlerin çiçek, yaprak ve meyve özellikleri belirlenmiştir.Hasatta ortalama meyve ağırlıkları; Cırtlık çeşidinde 4.18 g., Er karakiraz çeşidinde 2.76 g., Sapı kısa çeşidinde 4.54 g., Karakirtik çeşidinde 4.01 g., Cemal çeşidinde 3.64 g., Orak çeşidinde 3.92 g. ve Geç karakiraz çeşidinde ise 4.10 g. bulunmuştur. Meyvelerde SÇKM içeriği bakımından Orak (%. 15.67) çeşidinin, TA içeriği bakımından yine Orak (% 0.92) çeşidinin, pH içeriği açısından ise Karakirtik (3.93) çeşidinin en yüksek değere sahip olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A RESEARCH ON PHENOLOGIAL AND POMOLOGIAL CHARACTERISTICS OF SOME SWEET CHERRY CULTIVARS GROWN IN TOKAT Bektaş ERDO?AN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 1998,59 page Supervisor : Asst. Prof. Yemliha EDIZER Jury : Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN : Prof. Dr. Ali ÜNAL : Asst. Prof. Yemliha EDIZER This study was carried during 1997 year, on 7 sweet cherries (Cırtlık, Er Karakiraz, Sapı kısa, Karakirtik, Cemal, Orak and Geç Karakiraz) cultivars in Tokat central district. In this study werw purposed to determine of phonulogical and pomolical characteristics, as a result was purposed what these cultivars to protect for genetical source. Accarding to observations, flowing occured in April (22-26/04/1997) and the fruits were haruested between May and June (05 th of June, 02 nd of July) in all cultivars. The characteristics of leaf, flower and fruit of the cultivars were defined. The average fruitIV weights were found, respectivaly; Cırtlık 4.18 g, Er Karakiraz 2.76 g, Sapı kısa 4.54 g, Karakirtik 4.01 g, Cemal 3.64 g, Orak 3.92 g. and Geç Karakiraz 4.10 g. The highest TSS, titratable acidity and pH were found from Orak (% 16.67), Orak (0.92) and Karakirtik cultivars (3.93), respectivaly. Key Words : Tokat region, Phenology, Pomology, Cirtkk, Er Karakiraz, Sapı kısa, Karakirtik, Cemal, Orak and Geç Karakiraz sweet cherry cultivars.