Tokat ekolojik şartlarında yetişen bazı kiraz çeşitlerinin ekolojik ve pomolojik özellikleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 55296
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RESUL GERÇEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tokat region, Phenology, Pomology, Karabodur, Van, Stella, Starkîng Hardy Siant, Vista, Bing, Noble sweet cherry cultivars
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET TOKAT EKOLDJIK ŞARTLARINDA YET t SEN BAZI KÎRAZ ÇEŞİTLERİNİN FENOLOJIK VE POMOLOJIK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ayhan TEMİZ Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 86 sayfa Danışman : Yard. Doc- Dr. Resul GERCEKÇIOSLU Jüri : Prof. Dr. Ferhat ODABAS : Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN : Yard. Doc- Dr. Resul GERÇEKCIÜ?LU Bu araştırma 1994-1995 yıllarında Tokat Meyvecilik üret me istasyonunda, biri yerli (Karabodur), altısı yabancı CStarking Hardy Giant, Vista, Van, Binq, Stella, Noble) toplam 7 kiraz çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada Tokat yöresinde yetiştirilen bazı önemli kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenerek, yöre için tavsiye edilebilecek çeşitlerin önerilmesi amaçlanmıştır, Araştırma sonuçlarına göre; tüm çeşitlerde tam çiçeklenme 29 Mart - 10 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmiş, meyveler 24 Mayıs -12 Haziran tarihleri arasında hasat edilmiştir. Araştırmada çeşitlerin çiçek, yaprak ve meyve özellikleri belirlenmiştir, Ortalama meyve ağırlıkları; Starking Hardy Giant çeşidinde 4.46 g, Vista çeşidinde 5.83 g, Van çeşidinde 7.82 g, Sing çeşidinde 7.88 g, Stella çeşidinde 6.35 g, Noble çeşidinde 5.33 q ve Karabodur çeşidinde 6.05 q bulunmuştur = En irimeyveleri Van (2S.:l"3 mm) ve Bing C2Ü.80 mm) çeşitlerinin verdiği; meyvelerde SÇTKH içeriği acısından Bing C7.:t5.33) çeşidinin; asitlik C TA) içeriği açısından ise Van C X i,41) çeşidinin sn yüksek değere sahip olduğu görülmüştür, Çeşitler içerisinde incelenen özellikler bakımından Van, Bing, Stslla, Nobîs ve Vista çeşitlerinin bölge için en uygun çeşitler olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelîdielar: Tokat yöresi, Fenoloji, Pomoloji, Karabındur, Van, Stella, Starking Hardy Siant, Visfca, Bing, Moble kiraz çeşitleri.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT A RESEARCH ON PHENOLOG I C AL AND POMOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME SWEET CHERRY CULT WARS GROWN UNDER TOKAT ECOLOGICAL CONDITIONS Ayhan TEMİZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 1996, 86 page Supervisor: Asst. Prof. Resul GERÇEKCIO?LU Jury : Prof. Dr. Ferhat ODABAS : Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN : Asst. Prof. Resul GERCEKCîOâLU This study was carried out during İ994-1895, on Starking Hardy Giant, Vista, Van, Bing, Stella, Noble, Karabodur sweet cherry cultivars in Tokat Fruit Production Station, In this study, were purposed to determine of phonological and penological characteristics of some sweet cherry cultivars were grown and may be recommend cultivars in Tokat region. According to observations, flowering occured between March and April (29th of March, 10th of April) and the fruits were harvested between May and June (24th of May, 12th of June) in all cultivars. The characteristics of leaf, flower and fruit of the cultivars were defined. The average fruit weights were found, respectively. Starking Hardy Giant 4.46 g, Vista 5. 83 g, Van 7.32 g, Bing 7.88 g, Stella 6.35 g, Noble 5.33 g And Karabodur 6.05 g sweet cherry cultivars. The largest fruitswers obtained f rom Van (26.19 mm) ancl Bing ( 25.80 mm); the higheıst TSS content was found in the Bing (%15,33); and the hicıhest titratable acidity was found în ths Van (%1,41) sweet cherry, ftccording to investigated characteristics the best results were obtained from the Van, Bîrıg, Stella, Noble ancl Vista sweet cherry cuitivârs for this regiona