Tokat ili Kazova yöresi meyvecilik işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizi
  1. Tez No: 77692
  2. Yazar: YAŞAR KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ESENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kazova Yöresi, Zararlı ve Hastalıklar, Tarımsal Mücadele İlaçları, Tarımsal Mücadele Maliyeti, Kazova Region, Pest and Disease, Pesticides, Pest Management Cost
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma Tokat İli Kazova Yöresindeki Meyvecilik İşletmelerinde tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizine yöneliktir. Oransal olmayan tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 100 işletme ile anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmada, işletmelerde yoğun olarak yetiştirilen meyvelerin tarımsal mücadele masrafları, değişken masrafları, brüt üretim değerleri ve brüt marjları hesaplanmıştır.. Sonuçta, tarımsal mücadele masraflarının toplam değişken masraflar içerisindeki oranı elmada % 49,01, armutta % 41,49, şeftalide % 21,02, kirazda % 13,67 ve vişnede % 14,02, dutta % 57,08, erikte % 27,16 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed at economic analysis of pesticide use in orchards in Kazova Region of Tokat. Data was collected from randomly selected 100 farms. In this study, cost of pest management, variable cost, gross cost and income for the main fruits speares grow in these orchards were calculated. Result of, this study shows that proportion ratio of pesticide costs for apple, pear, peach, cherry, morello cherry in total variable cost was, 49,01 %, 41,49 %, 21,02 %, 13,67 %, 14,02 %, 57,08 % mullberry and plum and 27,16 % respectively.