Tokat ili Kazova yöresi tarla arazilerinde kapitalizasyon faiz oranının saptanması üzerine bir araştırma
- Tez No: 55299
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ESENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kıymet tekdiri, arazi ranb, arazi satış değeri, kapitafizasyon faiz oranı
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Tokat ili Kazova Yöresi tanm istetmelerinde tarla arazilerinde, arazilerin işletilme durumlarına (mülk, kira, ortak) ve arazilerin sulanma durumlanna göre (sulu, kuru) kulfanılabir kapitafizasyon faiz oranlan tespit edilmiştir. Aynca araştırma yöresi için ortalama kullanılabilir kapitafizasyon faiz orant da hesaplanmıştır. Araştırmada kuHaniran veriler, araştırma yöresinde bulunan 84 tanm işletmesinden anket yardanı 8e toplanmıştır. Toplanan veriler 1993-94 üretim dönemini içermektedir. İncelenen işletmelerin %92.21'i mülk işletmeci, %4.06'sı kiracılık ve %3.73'û de ortakçılık şeklinde işletilmektedir, incelenen işletmelerin arazilerinin %97.83'u tarla arazisi, %1.76'sı meyvelik arazi, %0.22'si bağ arazisi ve %0.19'u ise ağaçlık arazidir. Tana arazilerinin %98.24'ü ekili arazi, %1.76'st ise nadasa bırakılan arazi olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kullanılabilir kapitafizasyon faiz oranı; mülk işletmelerinde sulu tarla arazilerinde %3.88, kuru farta arazilerinde %3.31, kiracılıkta istetilen sulu tarta arazilerinde %3.23, ortakçılıkla işletilen sulu tarta arazilerinde %3.52'dir. Araştırma bölgesinde ortalama kapitalizasyon faiz oranı ise %3.83 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, capitalization interest rates based on tenant partnership and owner operated fields and irrigation, irrigated and dry land was determined in Kazova region of Tokat province. Besides, average capitalization interest rates for survey area was found. The data used in the study were obtained from 84 farms by surveying. The data were collected through a survey for the year 1993-94. 92.21 percent of the farms in the survey were owner operated, 4.06 percent were tenanted and 3.73 percent were fointiy operated. 97.83 percent of the total land was field land, 1.76 percent was fruit-land, 0.22 percent of the total land was vineyard and 0.19 percent was the total with poplar trees. 98.24 percent of the field land was cultivated and 1.76 percent was fallow land. Usable capitalization interest rate of owner operated and irrigated field land were 3.88 percent 3.31 percent in dry field land, 3.23 percent in the tenanted field land, 3.52 percent in irrigated and fointiy operated field land in the study region. The average capitalization interest rates of the study regkm were 3.83 percent.Key Words : Appraisal, land rant, land selling value, capitalization interst rate.