Yalın üretime geçişte süreç yönetimi ve süreç iyileştirme: Çelik kapı imalatında uygulama
Process managemenet and improvement in the transition to lean production: Implementing a manufacturing company
- Tez No: 777014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN SEÇME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, Çelik Kapı İmalatı, Değer Akış Haritalama, Lean Production, Lean Manufacturing, Manufacturing of Steel Door, Value Stream Mapping (VSM), Process Improvement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünyada hızla artan rekabetten dolayı piyasada kalite, müşteri memnuniyeti ve maliyet kavramları gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Yalın üretim, verimliliğin arttırılması noktasında değer kaybetmeyen bir üretim felsefesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 1950'ler de Toyota tarafından ortaya çıkarılan yalın üretim felsefesi güncelliğinden hiçbir şey kaybetmeden gelişmeye devam etmektedir. Yalın üretim felsefesi, sıfır hata ve sıfır stok ilkelerini benimseyen hem üretim sektöründe hem de hizmet sektöründe kolaylıkla uygulanabilen bir sistemdir. Yalın üretim sistemini uygulayan işletmeler müşteri taleplerine daha hızlı cevap vermenin yanında maliyetlerini de minimize edip kaynaklarını daha verimli kullanabilmektedir. Bu çalışmada, Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde yer alan bir çelik kapı fabrikasında yalın üretim teknikleri uygulanarak süreç iyileştirme çalışması yapılmıştır. Gerçekleştirilen bu uygulama ile değer katan ve değer katmayan işlemler saptanıp değer katmayan işlemlerin süreçlerden çıkarılarak verimliliğin arttırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of concepts that can be competitive tools such as quality, customer satisfaction, and cost are increasing. Lean manufacturing is applied in a wide variety of manufacturing companies as a production philosophy aimed at increasing efficiency. Lean manufacturing, which was introduced by Toyota in the 1950s, is constantly developing and widening. Lean manufacturing aims to identify and eliminate waste in production systems. Lean production philosophy is a system that can be applied in the production and service sectors with the principles of zero error, zero stock and elimination of unnecessary activities. Lean production allows companies to respond to customer demands more quickly and to use their resources more effectively by reducing their costs. In this study, a process improvement study was carried out by applying lean production techniques in a steel door factory located in Kayseri Organized Industrial Zone. In the implemented practice, it has been shown that productivity increase will be achieved by identifying value-added and non-value-added processes in order to simplify business processes and removing non-value-added processes from business processes.