Ankilozan spondilitli hastalarda göz tutulumunun orbital doppler ile değerlendirilmesi
Evaluation of eye involvement with orbital doppler ultrasound in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 777173
  2. Yazar: ÖMER FARUK SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Romatoloji, Radiology and Nuclear Medicine, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Doppler US, Üveit, Ankylosing Spondylitis, Doppler US, Uveitis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Ankilozan Spondilit (AS) omurga eklemlerini etkileyen kronik inflamatuar bir otoimmün hastalıktır. AS'nin en yaygın eklem dışı bulgusu ön üveittir. Bu çalışmada amacımız Doppler ultrasonografi verilerini üveit olmayan AS hastalarıyla ve normal kontrol grubuyla karşılaştırmak üveit tanısının patofizyolojisini daha net açıklamaktır. YÖNTEM: 01.01.2020-31.12.2021 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğine yönlendirilmiş AS'li hastaların ve hem AS olan hem de üveiti olan hastaların sağlam gönüllüler ile karşılaştırılması sonucu prospektif olarak veriler elde edilmiştir. Gönüllülere ait ölçümlerin tamamı Ultrason (Samsung) cihazı ile orbital bölgeye yönelik olarak gerçekleştirildi. Tüm gönüllülerde 7,5 Mhz Linner prob kullanıldı. BULGULAR: AS pozitif olan hastaların ortalama hızı, rezistif indeks ve hacim ölçümleri, AS olmayan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek ölçüldü. (p=0,028, p=0,039 ve p=0,038). Ayrıca Doppler US bulgularının gruplar arasında benzer olduğu görülmüştür. SONUÇ: AS pozitif olan hastaların ortalama hızı, rezistif indeks ve hacim ölçümleri, AS olmayan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmesi göz tutulumuna yatkınlığını göstermektedir. Bu tez üveit patogenezini anlamak ve erken tanı için bir ön çalışma olmuştur. Daha büyük gönüllü ölçeklerinde çalışılarak çalışmanın güvenilirliği artacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of eye involvement with orbital doppler ultrasound in patients with Ankylosing Spondylitis AIM: Ankylosing Spondylitis (AS) is a chronic inflammatory autoimmune disease that affects the joints of the spine. The most common extra-articular manifestation of AS is anterior uveitis. In this study, our aim is to compare the Doppler ultrasonography data with AS patients without uveitis and with the normal control group to explain the pathophysiology of the diagnosis of uveitis more clearly. MATERIALS AND METHODS: Between 01.01.2020 and 31.12.2021, patients with ankylosing spondylitis who were referred to the Radiology Clinic of Sakarya University Training and Research Hospital and patients with both AS and uveitis were compared with healthy volunteers. All measurements of the volunteers were carried out with an Ultrasound (Samsung) device for the orbital region. A 7.5 Mhz Linner probe was used in all volunteers. RESULTS: The mean velocity, resistive index and volume measurements of patients with AS were significantly higher than those without AS. (p=0.028, p=0.039 and p=0.038). In addition, Doppler US findings were found to be similar between the groups. CONCLUSION: The fact that the mean velocity, resistive index and volume measurements of patients with AS were significantly higher than those of patients without AS, indicating the predisposition to eye involvement. This thesis has been a preliminary study for understanding the pathogenesis of uveitis and for early diagnosis. The reliability of the study will increase by working on larger volunteer scales.