Tüketim toplumu bağlamında parti organizasyonları: Kayseri örneği
Parti organizations in the context of consumption society: The case of Kayseri
- Tez No: 777172
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK KAHRAMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Kutlama pratikleri, gösterişçi tüketim, popüler kültür, statü, küyerelleşme, Celebration practices, conspicuous consumption, popular culture, status, glocalization
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tüketim her insanın zorunlu olarak gerçekleştirdiği bir eylemdir. Ancak günümüz tüketim toplumlarında tüketim, basit bir ihtiyaç karşılama anlamını aşarak rol davranışlarını, kimliği ve statüyü oluşturmak gibi sosyal ilişkileri belirlemek için gerçekleştirilen bir eylem olma anlamını kazanmıştır. Ulaşılabilirliğin giderek arttığı küresel dünyada, popüler kültürün etkisiyle üretim ve tüketim kalıplarında dönüşüm meydana gelmiştir. Bu doğrultuda küresel kapitalizm insanların bir araya gelmesini gerekli kılan zamanları da satın alınır hâle getirmiştir. Bu çalışmada Kayseri'de parti organizasyonları aracılığıyla gerçekleşen kutlama pratikleri, tüketim toplumu bağlamında ele alınmıştır. Çalışmada parti organizasyonu pratiklerinin Kayseri'de kısa süre içinde nasıl benimsendiğini ortaya koymak, geleneksel pratiklere önem verilen bu şehirde, gelenekle modernin hızlı bir araya geliş süreçlerini ve bu noktada meydana gelen değişimleri anlayabilmek amaçlanmaktadır. Nitel bir saha araştırması olan bu çalışmada, 14 organizasyoncu ve 24 organizasyon müşterisiyle görüşmeler yapılmış ve görüşmecilerin deneyimlerine yer verilerek konunun özü derinlemesine analiz edilmiştir. Parti organizasyonlarındaki kutlamalarda geleneksel ve küresel unsurların bulunması onlara küyerel bir form kazandırmıştır. Farklılaşmış bir tüketim anlayışını ifade eden parti organizasyonlarıyla gerçekleşen kutlama pratikleri, bireylerin rol davranışları ve statülerini etkilemektedir. Çalışmada elde edilen bulgularda, Kayseri'de gösterişe yönelik tüketime önem verildiği sonucuna ulaşılmıştır, bu durumun arka planında ise bireylerin statü kaygısı bulunmaktadır. Kişiler, parti organizasyonlarıyla kutlama pratiklerini gerçekleştirerek kimlik ve statülerini inşa etmektedir. Sosyal medya paylaşımları, kutlama pratiklerinin yaygınlaşması ve tüketim gücünün diğerlerine sergilenmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumption is an action that every human being has to do. However, in today's consumer societies, consumption has gone beyond the meaning of meeting a simple need and has gained a meaning that determines social relations such as role behaviors, identity and status formation. In the global world, there is a transformation in production and consumption patterns with the influence of popular culture. In this direction, global capitalism makes the times that make it necessary for people to come together, also accessible. In this study, celebration practices carried out with party organizations in Kayseri are discussed in the context of consumer society. In this study, which is a qualitative field research, interviews were conducted with 14 organizers and 24 organization customers, and the essence of the subject was analyzed in depth by including the experiences of the interviewers. In this study, it is aimed to reveal how the party organization practices were adopted in a short time in Kayseri, the rapid fusion of tradition and modernity in this city, where traditional practices are important, and to understand the changes that occurred during the partying period. Party organizations brought together traditional and global elements in celebrations and gave them a glocal form. Celebration practices with party organizations that express a differentiated consumption understanding affect the role behaviors and status of individuals. In the findings obtained in the study, it was concluded that conspicuous consumption was given importance in Kayseri and the status anxiety of the individuals was in the background of this situation. People build their identity and status by making celebration practices with party organizations. Social media shares are important in terms of spreading the celebrations and showing the power of consumption to others.