The concept of peace in Islamic ontological sources
İslami ontolojik kaynaklarda barış kavramı
  1. Tez No: 777337
  2. Yazar: YILMAZ ENSAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Kur'an, barış, ifsat, ıslah, Islam, Qur'an, Peace, Mischief, Amends
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Son dönemlerde daha artan biçimde İslam bazı çevreler tarafından şiddetle ve terörle ilişkilendirilmekte ve İslam'ın savaşçı bir din olduğu ileri sürülmektedir. Bu iddiada bulunanlar, İslam'ın tüm dünyayı dâru'l-harp ve dâru'l-İslam, insanlığı da Müslümanlar ve kâfirler diye ikiye ayırdığını ve tüm dünyayı dâru'l-İslam yapmak, tüm insanları da Müslümanlaştırmak için savaşçı bir din olmak zorunda olduğunu ileri sürüyorlar. Bu yüzden, bu çalışmada, İslam'ın temel bilgi kaynakları olan Kur'an ve Sünnet'in kullandığı barış kelime hazinesini semantik analiz yöntemiyle inceleyerek İslam'ın barış anlayışını ortaya koymak amaçlanmıştır. Kur'an ve Sünnet, tüm Müslümanlar için bağlayıcı kaynaklar olduğundan, çalışma Kur'an ve Sünnet'le sınırlandırılmıştır. Çalışmada, bu kaynakların kullandığı kelimelerin kökenini, İslam öncesindeki anlamlarını, İslam'ın bu kelimeleri nasıl kullandığını görmek ve bu konuyla ilgili İslam'ın dünya görüşünü ortaya koyabilmek için Toshihiko Izutsu'nun Kur'an semantiği üzerine geliştirdiği ve ilgili çevrelerce çok muteber bir yöntem olarak kabul edilen semantik analiz yöntemi uygulanmıştır. Bu amaçla, barış anlamında kullanılan kelimeler içerisinde en çok öne çıkan silm/selâm ve ṣulḥ kelimeleri, kökleri ve türevleriyle, eş ve zıt anlamlı diğer kelimelerle ve son olarak da Kur'an ve Sünnet'teki kullanımlarıyla birlikte analiz edilmiştir. Bu kelimelerin ifade ettiği anlamlar gruplandırılmış ve ortaya koydukları barış kavramının çerçevesi belirlenmiştir. Bunlardan sonra, bu kavramların, Kur'an ve Sünnet'teki kullanımlarıyla ifade ettikleri barış bireysel, toplumsal, devlet (ulusal) ve uluslararası düzeyde analiz edilmiştir. Bu çalışmaların sonucunda, İslam'ın barış anlamında kullandığı kelimelerin çok geniş bir anlam çerçevesine sahip olduğu görülmüştür. İncelenen S-L-M kökü ve silm/selâm kelimelerinin barışmak, anlaşmak, eksiklikten ve tehlikeden uzak olmak, sağlam olmak, teslim olmak, itaat etmek, razı olmak, güven duymak, güvende olmak gibi kapsamlı bir anlama sahip olduğu görülmüştür. Analiz edilen diğer Ṣ-L-Ḥ kökü ve ṣulḥ kelimesinin ise iyi olmak, yararlı olmak, dürüst olmak, fesadı giderici, ıslah edici olmak, anlaşmazlık içinde olanların aralarını bulmak, barışmak, mutabık kalmak gibi barışın yine önemli boyutlarını içeren bir anlam çerçevesine sahip olduğu gözlenmiştir. Bu kavramlarla İslam'ın, barışı ülkeler arasındaki çatışmaların sona erdirilmesinden ibaret görmediği, tam tersine bireyden başlayarak, aile, toplum, devlet ve nihayet dünya barışını sağlamak gibi bir yol izlediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, Islam has been increasingly associated with violence and terrorism by some circles and it is claimed that Islam is a warlike religion. Those who make this claim argue that Islam divides the world into dār al ḥarb and dār al Islam, and humanity into Muslims and infidels, and that it has to be a warrior religion in order to make the whole world dār al Islam and to Islāmize all people. Therefore, this study aims to reveal Islam's understanding of peace by analyzing the vocabulary of peace used by the Qur'an and the Sunnah, the main sources of knowledge in Islam, through semantic analysis. Since the Qur'an and the Sunnah are binding sources for all Muslims, the study is limited to the Qur'an and the Sunnah. In the study, the semantic analysis method developed by Toshihiko Izutsu on the semantics of the Qur'an and accepted as a very reliable method by the related circles was applied in order to see the origin of the words used in these sources, their meanings before Islam, how Islam used these words and to reveal the worldview of Islam on this subject. For this purpose, the words silm/salām and ṣulḥ, which are the most prominent among the words used in the meaning of peace, have been analyzed together with their roots and derivatives, other words with synonyms and antonyms, and finally their usage in the Qur'an and the Sunnah. The meanings expressed by these words were grouped and the framework of the concept of peace was determined. After that, the peace expressed by these concepts in the Qur'an and the Sunnah has been analyzed at individual, societal, state and international levels. As a result of these studies, it has been seen that the words used by Islam in the sense of peace have a very wide framework of meaning. The analyzed S-L-M root and the words silm/salām have a comprehensive meaning such as reconciliation, agreement, being free from deficiency and danger, being firm, surrendering, obeying, consenting, trusting, and being safe. The other analyzed Ṣ-L-Ḥ root and the word ṣulḥ, on the other hand, have a framework of meaning that includes important dimensions of peace such as being good, being useful, being honest, eliminating mischief, being reforming, reconciling those who are in disagreement, making peace, agreeing. With these concepts, it has been determined that Islam does not see peace as the end of conflicts between countries, on the contrary, it follows a path starting from the individual, family, society, state and finally world peace.