Nazal polipozise bağlı kronik nazal obstrüksiyon egzersiz kapasitesi üzerinde etkili mi?
Is chronic nasal obstruction due to nasal polyposis effective on exercise capacity?
- Tez No: 777399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERSÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal Polip, Yaşam Kalite Ölçekleri, 6 Dakika Yürüme Testi, Nasal Polyp, Quality Of Life Scales, 6-Minute Walking Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ: Bilateral nazal polipler hastada kronik nazal obstrüksiyona neden olmakta bu da hastaların yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu yaşam kalitesi çeşitli yaşam kalite ölçekleri ile değerlendirilebilmekte olup bu ölçekler subjektiftir. Biz çalışmamızda subjektif bir yaşam kalite ölçeği olan Sino-nazal Outcome Test 22'nin yanında objektif altı dakika yürüme testini kullanarak nazal polipozisin neden olduğu kronik obstrüksiyonun hastaların egzersiz kapasitesi üzerindeki etkisini, aynı zamanda akut bir obstrüksiyonun egzersiz kapasitesi üzerindeki etkisini inceledik. Çalışmamızda altı dakika yürüme testinin bir objektif yaşam kalite ölçeği olarak kullanılıp kullanılamayacağını göstermeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmaya kliniğimizde endoskopik sinüs cerrahisi yapılmış 15 erkek 11 kadın hasta dahil edildi. 15 erkek 11 kadın sinonazal hastalığı bulunmayan kontrol grubu oluşturuldu. Hasta gruba preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. aylarda Sino-nazal Outcome Test 22 anketi ve altı dakika yürüme testi uygulanıp sonuçları kaydedildi. Kontrol grubuna ise burun açık ve burun tıkalı olmak üzere altı dakika yürüme testi yapılarak sonuçları kaydedildi. BULGULAR: Hastaların preoperatif ve postoperatif 1. ay sonuçları kıyaslandığında altı dakika yürüme testi yürüme miktarı istatistiksel anlamlı olarak artmış olarak gözlendi. Aynı zamanda preoperatif ve postoperatif 3. ayda da yürüme miktarı istatistiksel anlamlı olarak artmıştı. Akut obstrüksiyon yaratılan kontrol grubunda burnu açıkken hastalar burnu tıkalıya göre istatistiksel anlamlı olarak daha fazla miktarda yürüdüler. SONUÇ: Nazal polipozisin neden olduğu kronik nazal obstrüksiyon altı dakika yürüme testi yürüme mesafesi yani egzersiz kapasitesi üzerinde etkilidir. Ve bu etki cerrahi sonrası 1. ve 3. Ayda azalmakta ve hastaların yürüme mesafesi artmaktadır. Biz altı dakika yürüme testinin nazal polipozis hastalarında bir yaşam kalite ölçeği olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: Bilateral nasal polyps cause chronic nasal obstruction in the patient, which affects the quality of life of the patients. This quality of life can be evaluated with various quality of life scales and these scales are subjective. In our study, we examined the effect of chronic obstruction caused by nasal polyposis on the exercise capacity of patients and the effect of an acute obstruction on exercise capacity by using the objective six-minute walking test alongside the Sino-nasal Outcome Test 22, which is a subjective quality of life scale. In our study, we aimed to reveal whether the six-minute walking test can be used as an objective quality of life scale. METHOD: 15 male and 11 female patients who underwent endoscopic sinus surgery in our clinic were included in the study. A control group of 15 males and 11 females without sinonasal disease was formed. Sino-nasal Outcome Test 22 questionnaire and six-minute walking test were applied to the patient group preoperatively and postoperatively in the 1st and 3rd months, and the results were recorded. In the control group, a six-minute walking test was performed, with the nose open and the nose blocked, and the results were recorded. RESULTS: When the preoperative and postoperative 1st month results of the patients were compared, it was observed that the amount of walking in the six-minute walking test increased statistically significantly. Also, the amount of walking increased statistically significantly in the preoperative and postoperative 3 months. In the acutely obstructed control group, patients walked with the nose open statistically significantly more than those with the blocked nose. CONCLUSION: Chronic nasal obstruction caused by nasal polyposis is effective on the six-minute walking test walking distance, i.e. exercise capacity. This effect decreases in the 1st and 3rd months after surgery and the walking distance of the patients increases. We think that the six-minute walking test can be used as a quality of life scale in patients with nasal polyposis.