Deneysel olarak Asherman sendromu oluşturulan rat modellerinde steroidve hyalüronik asit kullanımının endometriuma etkileri
The effects of steroid and hyaluronic acid use on endometrium in rat modelsexperimentally created Asherman's syndrome
  1. Tez No: 777403
  2. Yazar: MEHMET GENCO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Asherman Sendromu, steroid, hyalüronik asit, rat, histopatolojik skor, metilprednizolon, Asherman syndrome, steroid, hyaluronic acid, rat, histopathological score, methylprednisolone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Asherman modeli oluşturulmuş ratlarda steroid ve hyalüronik asit kombine tedavisinin ayrı ayrı steroid ve hyalüronik asit tedavisinin uterus adezyonları üzerine histopatolojik etkilerinin ve bu kombinasyonun doku VEGF düzeylerine bakarak karşılaştırmaktır Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 26 adet Sprague Dawley dişi rat kullanıldı. İki adet rat üzerinde sadece Asherman Sendromu modeli oluşturuldu. Diğer 24 rat üç gruba ayrıldı. Bütün grupların sağ uterin kornularına triklorasetik asit uygulandı ve adezyon oluşumu sağlandı. Grup 2 asherman modeli oluşturulduktan sonra intrauterin hyalüronik asit tedavisi, Grup 3'e ise oral metilprednizolon tedavisi, Grup4'te ise hem oral metilprednizolon tedavisi hem de intrauterin hyalüronik asit tedavisi uygulandı. Bulgular: Hyalüronik asit tedavisinin uterus lümen çapında ve damarlanmada artışa neden olduğu verilen steroid asit ve hyalüronik asit kombine tedavisinin ise buna ek olarak bez sayısı (p=0,029), uterus duvar çapında artma (p=0,04) ve inflamasyon (p=0,05) ve fibrozis (p=0,07) skorlamasında azalmaya sebep olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Steroid tedavisinin adezyon oluşumunu önleyebileceği ayrıca inflamasyon (p=0,009) ve fibrozis skorlarını hyalüronik asit tedavisi alan grubuna kıyasla önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the histopathological effects of the combined use of steroid and hyaluronic acid on uterine adhesions compared to the use of steroid and hyaluronic acid separately in Asherman model rats, and the tissue VEGF levels of this combination. Materials and Methods: 26 Sprague Dawley female rats were used in this study. Only Asherman Syndrome model was created on two rats Group 1. The other 24 rats were divided into three groups. Trichloroacetic acid was applied to the right uterine corns of all groups and adhesion formation was achieved. After the Group 2 asherman model was created, intrauterine hyaluronic acid treatment was applied to Group 3, oral steroid treatment, and Group 4 both oral steroid treatment and intrauterine hyaluronic acid treatment. Results: It was observed that hyaluronic acid treatment caused an increase in the uterine lumen diameter and vascularity, while the combined treatment of steroid and hyaluronic acid caused an increase in the number of glands (p=0,029), an increase in the uterine wall diameter (p=0,04), and a decrease in inflammation (p=0,05) and fibrosis scoring (p=0,07). Conclusion: It was observed that methylprednisolone could prevent adhesion formation and significantly reduced inflammation (p=0,009) and fibrosis scores compared to the group receiving hyaluronic acid treatment.