Acil servise primer baş ağrısı nedeni ile başvuran hastaların epidemiyolojik özellikleri, vital bulguların ve kan gazı parametrelerinin önemi
Epidemiological characteristics, importance of vital findings and blood gas parameters of patients applied to the emergency department with primary headache
- Tez No: 777562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, baş ağrısı, kan gazı, bilgisayarlı beyin tomografisi, primer tip baş ağrısı, Emergency department, headache, blood gas, computerized brain tomography, primary type headache
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Baş ağrısı toplumda çok yaygın olan, kişide büyük rahatsızlık oluşturan, iş gücü kaybına neden olup ciddi ekonomik kayıplara neden olan bir semptomdur. Bu sebeple Acil Servis'e başvuru oranları çok yüksektir. Primer tip baş ağrısı nedeni ile başvuran hastaların epidemiyolojik özellikleri, vital bulguların ve kan gazı parametrelerinin önemini ortaya çıkarmak amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: 01 Ocak-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Acil Servis'e primer baş ağrısı nedeni ile başvuran 18 yaşından büyük 257 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların geliş vital parametreleri, kan gazı ve beyin BT sonuçları ile değerlendirilen olgular epidemiyolojik olarak incelendi. Bulgular: Çalışmada hastaların yaş ortalaması 44.92±16.71 yıldı. Hastaların 104'ü (%40.4) erkek, 153'ü (%59.6) kadındı. Bu hastalardan 45'i (%17.5) migren, 127'si (%49.11) gerilim tipi baş ağrısı, 17'si (%6.61) küme tipi, 68'i (%26.45) diğer primer baş ağrısı alt tiplerinden birisi ile başvurdu. Yaş ortalaması en düşük olan grup migrenli olgularken en yüksek grup diğer baş ağrısı alt tipi olan olgulardı. Olguların kan gazı değerlerinin ağrı tipleri ile ilişkisi saptanmadı. Hastalardan 77'sinin (%30) beyin BT'sinde anlamlı özellik saptanırken, 241'i (%93.77) baş ağrısına yönelik analjezi tedavisi, 81'i (%31.5) inhaler oksijen tedavisi aldı. Hastaların 30'unda (%11.7) anti-koagülan ilaç kullanım öküsü, 56'sında (%21.8) kafa travması öyküsü vardı. Sonuç: Primer baş ağrıları acil servislere sık bir başvuru nedeni olup, ağrı tiplerinin, tiplere göre klinik ve laboratuar özelliklerinin ve tedavi yöntemlerinin acil hekimleri tarafından doğru bilinmesi, acil serviste primer ve sekonder baş ağrısı değerlendrmesinde oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introductgion and Aim: Headache is a prevalent symptom that causes inconvenience, loss of workforce, and significant economic losses. For this reason, the Emergency Service has a very high application rate. Primary headaches, unlike secondary headaches, have no identifiable etiology. The objective of our study was to determine the association between the epidemiological characteristics of patients with primary headache and their vital measures, computerized brain tomography (brain CT), and blood gas data. Material and Methods: A total of 257 patients older than 18 years old who presented with primary headache to the Emergency department between 01 January and 31 December 2021 were analyzed and evaluated, retrospectively. The cases were investigated epidemiologically using the patients' arrival vital statistics, blood gas values, and brain CT results. Results: The mean age of the patients in the study was 44.92±16.71 years. There were 104 (40.4%) male patients and 153 (59.6%) female patients. 45 (17.5%) of these patients had migraine, 127 (49.11%) had tension-type headache, 17 (6.61%) had cluster headache, and 68 (26.45%) had one of the other principal headache categories. The average age of patients suffering from migraine were in the lowest group, while those suffering from other headache subtypes were in the highest. There was no relationship between the blood gas values of the cases and the pain types. While significant features were observed in 77 (30%) of the patients' brain CTs, 241 (93.77%) received headache analgesia and 81 (31.5%) received inhaled oxygen treatment. Anticoagulant medication was used by 30 (11.7%) of the patients, and 56 (21.8%) had a history of head trauma. Conclusion: Primary headaches are a frequent reason for admission to emergency services, and it is very important for emergency physicians to know the pain types, clinical and laboratory characteristics according to the types, and treatment methods correctly in the evaluation of primary and secondary headaches in the emergency department. ix