Okul öncesi dönemdeki çocukların dijital oyun bağımlılığı eğilimlerinin sosyal becerileriyle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between preschool children's digital game addiction tendency and social skills
- Tez No: 777603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital oyun bağımlılığı, sosyal beceri, okul öncesi dönem çocukları, digital game addiction, social skills, preschool children
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada okul öncesi dönemdeki çocukların dijital oyun bağımlılığı eğilimleriyle sosyal becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemi ve tarama deseniyle planlanan çalışma 591 ebeveyn ile yürütülmüştür. Veriler Budak'ın (2020) geliştirdiği“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”ve Aksoy ve Baran (2020) tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği”ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS aracılığıyla; betimsel istatistikler, t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Tukey, LSD, Tamhane ve Pearson Korelasyon analizleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerle çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimleri ile sosyal becerileri arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca erkek çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin kız çocuklarından daha yüksek olduğu, dijital oyunlara fazla zaman ayıran çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin de daha fazla olduğu ve dijital oyun bağımlılığının kardeş sayısına göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin babaların yaşına ve çalışma durumuna göre farklılık göstermezken anne yaşına göre farklılaştığı ve çalışmayan annelerin çocuklarının dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin çalışan annelerin çocuklarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ebeveynlerin öğrenim düzeyi ve ailelerin aylık gelir düzeyi yükseldikçe dijital oyun bağımlılığı eğilimlerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların sosyal becerilerinin ise kardeş sayısına, ebeveynlerin yaşına ve çalışma durumuna göre farklılaşmadığı, ebeveynlerin eğitim düzeyi ve ailelerin aylık gelir düzeyi yükseldikçe sosyal becerilerin arttığı, kız çocukların sosyal becerilerinin erkek çocuklardan yüksek olduğu ve çocukların dijital oyunlarla geçirdiği süre arttıkça sosyal becerilerin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar alan yazın dikkate alınarak tartışılmış, ailelere, eğitimcilere ve araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between digital game addiction tendencies and social skills of preschool children. The study, which was planned with the quantitative research method and screening design, was carried out with 591 parents. The data were collected with the“Digital Game Addiction Scale”developed by Budak (2020) and the“Social Skills Assessment Scale for Preschool Children”developed by Aksoy and Baran (2020). Collected data via SPSS; descriptive statistics, t test, one-way analysis of variance (Anova), Tukey, LSD, Tamhane and Pearson Correlation analyzes. The analyzes showed that there is a moderately significant negative relationship between children's digital game addiction tendencies and their social skills. In addition, it has been concluded that the digital game addiction tendencies of boys are higher than the girls, the digital game addiction tendencies of the children who spend more time on digital games are also higher, and the digital game addiction does not differ according to the number of siblings. While the digital game addiction tendencies of children do not differ according to the age and working status of the fathers, it has been concluded that the digital game addiction tendencies of the children of nonworking mothers are higher than the children of working mothers. It was concluded that as the education level of the parents and the monthly income level of the families increased, the tendency of digital game addiction decreased. It was concluded that the social skills of the children did not differ according to the number of siblings, the age of the parents and their working status, the social skills increased as the education level of the parents and the monthly income level of the families increased, the social skills of the girls were higher than the boys and the social skills decreased as the time spent by the children with digital games increased. The results were discussed considering the literature, and some suggestions were presented to families, educators and researchers.