Terrorism and liberation movements in the Middle East: The case studies of FLN, Hezbollah and Hamas
Ortadoğu'da terörizm ve kurtuluş hareketleri: FLN, Hizbullah ve Hamas
  1. Tez No: 777647
  2. Yazar: YOUSEF M. Y. ALJAMAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PHİLİPP OSAMA AMOUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtuluş, Terörizm, Ortadoğu, FLN, Hizbullah, Hamas, Liberation, Terrorism, Middle East, FLN, Hezbollah, Hamas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Ortadoğu Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Terörizm ve Kurtuluş her zaman tartışmalı kavramlar olmuştur. Çeşitli devlet ve devlet dışı aktörler bu iki kavramı farklı yorumlamıştır. Bu çalışma, Cezayir'de Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (Fransızca: FLN), Lübnan'da Hizbullah'ın ve Filistin'de Hamas'ın kurtuluş/terörizm tanımını, belirli devlet aktörlerinin onları nasıl ve neden kurtuluş grupları veya terör örgütleri olarak gördüklerine odaklanarak örnek olay olarak incelemiştir. Araştırmacı, araştırma boyunca Adil Savaş Teorisi, Ulusal Kurtuluş Teorisi ve Devrimci Terörizmi (kentsel ve psikolojik) uygulamıştır. Birimler ve Uluslararası analiz düzeylerinde hem devlet hem de devlet dışı aktörler, belirli devlet aktörlerinin bu üç grubu nasıl ve neden terörist veya meşru kurtuluş aktörleri olarak gördüklerini ve Soğuk Savaş ile Arap Baharı'nın üzerindeki etkisini araştırmak için kullanılmıştır. Çalışma, devletlerin FLN'i, Hizbullah'ı ve Hamas'ı nasıl ve neden terörist veya kurtuluş grupları olarak gördüklerini ve bu tanımlamanın onların üzerindeki etkisini yanıtlamayı amaçlamaktadır. Hizbullah ve Hamas en çok Arap Baharı'ndan etkilenirken, FLN Soğuk Savaş'ın siyasetini kendi çıkarına kullanmıştır. Bu bağlantıda Arap Baharı nedeniyle FLN ve Hizbullah'a kıyasen en çok Hamas sıkıntı çekmiştir. Araştırmacı, konuyla ilgili birincil ve ikincil kaynaklara ve literatüre başvurmayı ve kurtuluş/savaş ve terörizm teorilerini uygulamayı içeren karşılaştırmalı ve vaka çalışmaları yaklaşımı kullanarak çalışma boyunca nitel teori odaklı bir yöntem uygulamıştır. Araştırmacı, ilgili devlet aktörleri tarafından üç grubun özgürlükçü veya terörist olarak tanımlanmasının, onların sahadaki davranışlarını etkilediği ve kısa vadede değişme ihtimalinin düşük olduğu sonucuna varıyor. Araştırmacı, terörizm/kurtuluş tartışmasından üçüncü bir çıkış yolu olarak Finlay'ın önerdiği terörsüz direniş teorisini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Terrorism and liberation have always been controversial concepts. Different state and non-state actors have different interpretations of the two concepts. This study takes the liberation/terrorism designation of the National Liberation Front (French: FLN) in Algeria, Hezbollah in Lebanon, and Hamas in Palestine as case studies by focusing on how and why specific state-actors view them as liberation groups or terrorist organizations. The researcher applies the Theory of Just War, the National Liberation Theory and Revolutionary Terrorism (urban and psychological) throughout the research. Both state and non-state actors at the international and regional levels of analysis have been used to investigate how and why specific state actors view the three groups as terrorist or legitimate liberation actors, and the impact that the Cold War and the Arab Spring had on their designation. The research aims to answer how and why states view the FLN, Hezbollah and Hamas as terrorist or liberation groups and the impact of this designation on them. Hezbollah and Hamas were impacted the most by the Arab Spring while the FLN made use of the politics of the Cold War to its benefit. Hamas suffered the most because of its terrorist designation compared to the FLN and Hezbollah, due to the politics of the Arab Spring. The researcher applies a qualitative theory-oriented method throughout the study by using a comparative and case-studies approach, which includes consulting primary and secondary resources and literature on the issue and applying the theories of liberation/war and terrorism. The researcher concludes that the designation of the three groups by relevant state actors as liberatory or terrorist impacted their behavior on the ground and is unlikely to change in the short-term. The researcher suggests Finlay's proposed theory of non-terrorist resistance as a third way out of the terrorism/liberation controversiality.