Kayseri topraklarından elde edilen yerel entomopatojen nematodlarla simbiyotik ilişki içerisinde olduğu Xenorhabdus sp. ve Photorhabdus sp. bakterilerinin izolasyonu teşhisi ve Agrotis ipsilon larvaları üzerindeki virülensliklerinin belirlenmesi
Isolation and identification of symbiotic bacteria of local entomopathogenic nematodes recovered from Kayseri province and their virulence potential against the black cutwotm, Agrotis ipsilon H. (Lepidoptera: Noctuidae)
- Tez No: 777657
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN CANHİLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agrotis ipsilon, Simbiyotik bakteri, Faydalı nematodlar, Sürdürülebilir tarım, Biyolojik mücadele, Black cutworm, Symbiotic bacteria, Entomopathogenic nematodes, Sutainable pest control, Biological control
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, yerel entomopatojen nematod izolatlarından endosimbiyont bakrteriler (Xenorhabdus nematophilai, X. bovienii, X. Budapestensis ve Phorohabdus luminescens subsp. kayaii) izole edilmiş ve Agrotis ipsilon (Hufnagel) (Lepidoptera: Noctuidae) farklı larva dönemleri üzerindeki patojentileri araştırılmıştır. Test edilen endosimbiyontların hücre süspansiyonu ve hücresiz süpernatantları A. ipsilon'un 1./2. dönem larvalarına karşı daha yüksek etkinlik göstermiştir. En yüksek (%75) ölüm oranı, X. budapestensis'in hücre süspansiyonunundan elde edilmiştir. Sonuçlar, bakteri suşlarının hücre süspansiyonunun ve hücre içermeyen süpernatanlarının A. ipsilon'un 1./2. dönem larvalarına karşı iyi bir kontrol potansiyeline sahip olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, endosymbiont bacteria (Xenorhabdus nematophilai, X. bovienii, X. budapestensis ve Phorohabdus luminescens subsp. kayaii) were isolated from local entomopathogenic nematode isolates and their pathogenicity was investigated on different larval instars of Agrotis ipsilon (Hufnagel) (Lepidoptera: Noctuidae). Cell suspension and cell-free supernatants of the tested endosymbionts showed higher activity against 1st/2nd. instar larvae of A. ipsilon. The highest (75%) mortality was obtained from the cell suspension of X. budapestensis. The results showed that the cell suspension and cell-free supernatants of bacterial strains have great biocontrol potential against the 1st/2nd instar larvae of A. ipsilon.