Spinal anestezi ile kalça fraktürü ameliyatı olan vakalarda perikapsüler sinir grubu bloğunun perioperatif ağrı ve hasta memnuniyeti üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of pericapsular nerve group block on perioperative pain and patient satisfaction in case of hip fracture surgery with spinal anesthesia
- Tez No: 778078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KIVILCIM KAÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kalça kırığı, ağrı, periferik sinir bloğu, spinal anestezi, hip fracture, pain, peripheral nerve block, spinal anesthesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Spinal anestezi ile kalça kırığı ameliyatı olan vakalarda perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğunun, perioperatif ağrıyı azaltıp azaltmadığının araştırılması ve bu hasta grubunda hasta yönetiminin en uygun şekilde planlanması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Hastanemiz etik kurulu onayı alındıktan sonra spinal anestezi altında kalça kırığı nedeni ile opere edilecek 45 hasta çalışmaya dahil edildi. PENG bloğu uygulamasına göre hastalar iki gruba ayrıldı. PENG bloğu uygulanan 23 hasta Grup 1'e alınırken, 22 hasta kontrol grubu olan Grup 2'ye alındı. Gruplar demografik veriler, intraoperatif özellikler, hemodinamik ölçümlerdeki değişiklikler, spinal pozisyonlama kolaylığı, postoperatif kullanılan analjezik miktarları, yoğun bakım kalış süresi, servis kalış süresi, memnuniyet skoru ve gelişen yan etkiler açısından karşılaştırıldı. Hastaların perioperatif ölçülen sayısal değerlendirme ölçeği (NRS) ağrı skorları kaydedildi. PENG blok uygulaması öncesi nötral pozisyonda ölçülen ağrı skoru (NRS 1), etkilenen ekstremitenin 15 derece elevasyonu ile ölçülmüş olan ağrı skoru (NRS 2), spinal pozisyonlamada ölçülen ağrı skoru (NRS 3) ve postoperatif 0-2, 2-8, 8-24 saatlar arasında ölçülen ortalama ağrı skorları (sırasıyla NRS 4, NRS 5, NRS 6) açısından gruplar karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik ve intraoperatif özellikler iki grup arasında benzerdi. Cerrahi işlem sonunda ölçülen kalp tepe atımı değerinin Grup 1'de daha düşük olduğu görüldü. Bunun dışında hemodinamik ölçümler açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. NRS 1 ve NRS 2 gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Grup 1'de NRS 3, NRS 4, NRS 5 ve NRS 6'nın istatistiksel olarak daha düşük olduğu gözlendi. Grup 1'deki hastalara spinal anestezi uygulaması için daha kolay ve ağrısız pozisyon verilebildi. Grup 2'deki hastaların spinal pozisyonlamada bakılan Richmond ajitasyon sedasyon skala (RASS) skoruna göre daha ajite oldukları gözlendi. Grup 1'deki hastaların postoperatif 4. ve 8. saatlerde bakılan eklem hareket açıklıkları daha genişti. PENG blok uygulanan hastalarda postoperatif opioid tüketimi, ihtiyaç duyulan analjezik miktarı azaldı. PENG blok uygulanan hastaların ağrı yönetiminden daha memnun oldukları gözlendi. Sonuç: Kalça kırığı nedeni ile spinal anestezi ile opere edilecek hastalarda PENG bloğu uygulaması ile spinal anestezi uygulaması sırasında hastalara ağrısız ve rahat pozisyon verilebildiği bu esnada sedoanaljezi gereksiniminin olmadığı görüldü. Ayrıca PENG bloğunun perioperatif ağrı yönetimini kolaylaştırdığı, opioid tüketimini azalttığı ve hasta memnuniyetini arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate whether pericapsular nerve group (PENG) block reduces perioperative pain in patients who underwent hip fracture surgery with spinal anesthesia and to plan the most appropriate patient management in this patient group. Material and Method: After the approval of the ethics committee of our hospital, 45 patients who were to be operated on for hip fracture under spinal anesthesia were included in the study. Patients were divided into two groups according to PENG block application. While 23 patients who underwent PENG block were included in Group 1, 22 patients were included in Group 2, which is the control group. The groups were compared in terms of demographic data, intraoperative characteristics, changes in hemodynamic measurements, ease of spinal positioning, amount of analgesics used postoperatively, length of stay in the intensive care unit, length of service stay, satisfaction score and developing side effects. Perioperatively measured numerical rating scale (NRS) pain scores of the patients were recorded. The groups were compared in terms of pain score measured in neutral position before PENG block application (NRS 1), pain score measured with 15 degrees elevation of the affected extremity (NRS 2), pain score measured in spinal positioning (NRS 3) and mean pain scores measured between 0-2, 2-8, 8-24 hours postoperatively (NRS 4, NRS 5, NRS 6, respectively). Results: Demographic and intraoperative characteristics were similar between the two groups. It was observed that the heart rate value measured at the end of the surgical procedure was lower in Group 1. Apart from this, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of hemodynamic measurements. NRS 1 and NRS 2 did not differ significantly between groups. NRS 3, NRS 4, NRS 5 and NRS 6 were statistically lower in group 1. Patients in Group 1 could be given an easier and painless position for spinal anesthesia. It was observed that the patients in group 2 were more agitated compared to the Richmond agitation sedation scale (RASS) score measured in spinal positioning. The joint range of motion of the patients in Group 1, measured at the 4th and 8th hours postoperatively, was wider. Postoperative opioid consumption and the amount of analgesic needed decreased in patients who underwent PENG block. It was observed that patients who underwent PENG block were more satisfied with their pain management. Conclusion: It was observed that in patients who will be operated under spinal anesthesia due to hip fractures, the PENG block application can provide a painless and comfortable position during the application of spinal anesthesia, while there is no need for sedoanalgesia. In addition, it was observed that PENG block facilitated perioperative pain management, decreased opioid consumption and increased patient satisfaction.