NBPT üreaz inhibitörünün arpada (Hordeum vulgare L.) verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of NBPT urease inhibitor on yield and quality of barley (Hordeum vulgare L.)
- Tez No: 778085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa (Hordeum vulgare L.), Azot, NBPT, Verim, Barley (Hordeum vulgare L.), Nitrogen, NBPT, Yield
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, kuru tarım koşullarında yetiştirilen Scarpia çeşidi 6 sıralı yemlik arpa bitkisine uygulanan NBPT [N(n-butyl) thiophosphoric triamide] üreaz inhibitörlü üre gübresinin bitki verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla iki farklı gübre formu (üre ve NBPT + üre) ve beş farklı azot dozu (0, 3, 6, 10 ve 15 kg N da-1) bitkilere üst gübre olarak uygulanmıştır. Araştırma tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak 27 adet parselde yürütülmüştür. İncelenen parametreler içerisinde bitki boyu, bitki sap boyu, sap verimi, başakta tane sayısı ve sap protein oranının gübre kaynaklarından etkilendiği; başak uzunluğu, başak tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane verimi ve tane protein oranının ise etkilenmediği belirlenmiştir. Ayrıca azot dozlarının bin tane ağırlığı haricindeki bütün parametrelerde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak kuru tarım koşullarında arpa yetiştiriciliği için üst gübre olarak 6 kg N da-1 dozunun yeterli olacağı, ayrıca NBPT'li üre uygulamasının klasik üreye göre çoğu parametrede olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın en az iki yıllık olacak şekilde farklı lokasyonlarda tekrarlanmasının daha güvenilir sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of urea fertilizer with NBPT [N(n-butyl) thiophosphoric triamide] urease inhibitor applied to 6 rows of forage barley plant of Sscarpia cultivar grown in dry farming conditions on plant yield and quality were investigated. For this purpose two different fertilizer forms (urea and NBPT + urea) and five different nitrogen doses (0, 3, 6, 10 and 15 kg N da-1) were applied to the plants as top fertilizer. Among the parameters examined, it was determined that plant height, plant stem length, stem yield per decare, grain number per spike and stem protein ratio were affected by fertilizer sources, while spike length, spike grain weight, thousand grain weight, grain yield and grain protein ratio were not affected. In addition, nitrogen doses were found to be effective in all parameters except the thousand grain weight. As a result, it was determined that 6 kg N da-1 dose would be sufficient as top fertilizer for barley cultivation in dry farming conditions, and urea application with NBPT had positive effects on most parameters compared to convensional urea It is thought that repeating this study in different locations for at least two years will provide more reliable results.