NBPT kaplamalı ürenin buğday ve mısırda etkinliğinin belirlenmesi
Determination of the efficiency of nbpt-coated urea in wheat and corn
- Tez No: 437865
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN ÇOKUYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, silajlık mısır, NBPT, üre, verim, Bread wheat, silage corn, NBPT, urea, yield
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma NBPT kaplamalı üre azotunun buğday (Triticum aestivum) ve mısırda (Zea mays) etkinliğinin denenmesi amacıyla İzmir İli Aliağa İlçesi'nde ve İzmir İli Tire İlçesi'ne bağlı Derebaşı Köyü'nde olmak üzere iki farklı lokasyonda kurulmuştur. İzmir İli Aliağa İlçesinde yürütülen denemede Ziyabey 98 ekmeklik buğday (Triticum aestivum) çeşidi İzmir İli Tire İlçesi Derebaşı Köyünde yürütülen denemede ise Limagrain 30,709 silajlık mısır (Zea mays) çeşidi kullanılmıştır. Denemeler 2014–2015 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrür olacak şekilde kurulmuştur. Çalışmada NBPT kaplı üre azotunun ekmeklik buğday bitkisinde tam doz ve yarım doz şeklinde uygulanarak başak boyu, başakta tane sayısı, azot içeriği ve toplam verim üzerine olan etkileri, silajlık mısır bitkisinde ise tam doz şeklinde uygulanarak koçan uzunluğu, sap kalınlığı, koçanda tane sayısı, azot içeriği ve toplam verim üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, NBPT kaplı üre azotunun ekmeklik buğday ve silajlık mısır bitkileri üzerinde verim ve verime bağlı öğelerde önemli artışlar sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is placed in two different locations as Aliaga County and Tire County of the city of Izmir with the aim of the trial of efficiency of NBPT-coated urea nitrogen in wheat and corn. In the trial run in Aliaga County, Ziyabey used 98 kinds of bread wheat while in the one run in the village of Derebasi of Tire county, Limagrain used 30,709 kinds of silage corn. The trials are located as 4 repeats according to trial patterns of randomized blocks in the season of 2014-2015. In the study, anther height, anther grain size, nitrogen content and the impacts on total yield by applying NBPT-coated urea nitrogen in the plant of bread wheat in exact and half doses are researched while in the plant of silage corn, stem length, stem thickness, grain size in a stem, nitrogen content and the impacts on total yield in exact doses are analyzed. According to the research results, it has been determined that NBPT-coated urea nitrogen enables dramatic increases in the yield and the elements related to productiveness in bread wheat and silage corn.