Nöropatik ağrı tedavisinde kersetin ve fisetin flavonoidlerinin pregabalin ve gabapentinle kombine kullanılması
Combined use of quercetin and ficetin flavonoids with pregabalin and gabapentin in the treatment of neuropathic pain
  1. Tez No: 778100
  2. Yazar: ELİF TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fisetin, Kersetin, Nöropatik ağrı, Gabapentin, Pregabalin, Fisetin, Quercetin, Neuropathic pain, Gabapentin, Pregabalin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kersetin ve fisetin, antinosisepsiyon dahil olmak üzere çeşitli farmakolojik etkiler gösterdiği bilinen ve daha önce nöropatik ağrı üzerindeki etkisi detaylı olarak çalışılmamış flavonoidlerdir. Bu tez çalışmasında, kersetin ve fisetinin tekli ve nöropatik ağrı tedavisinde kullanımı olan gabapentin ve pregabalin ile bir arada kullanımlarının nöropatik ağrı üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sıçanlarda kronik konstrüksiyon sinir hasarı ile indüklenen nöropatik ağrı modeli geliştirilerek, çeşitli dozlarda (5, 10, 20 mg/kg) kersetin ve fisetinin hem tekli hem de pregabalin ve gabapentinle kombinasyonlarının anti-allodinik etkisi değerlendirildi. Her iki flavonoid de 10 ve 20 mg/kg dozlarında kontrol grubuna göre anlamlı etki göstermiştir. Bu flavonoidlerin etkili olan 10 mg/kg dozu ve anlamlı antiallodinik etkilerinin görülmediği 5 mg/kg dozları seçilerek gabapentin (50 mg/kg) ve pregabalin (15 mg/kg) ile kombine edilerek etkinliği araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre; gabapentin ve pregabalinle kombine edilen gruplarımızda, 50 mg/kg gabapentin ve 15 mg/kg pregabaline göre anlamlı antiallodinik etki gösterdikleri belirlendi. Sonuç olarak; kombinasyon çalışmalarımızla nöropatik ağrı tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlar olan gabapentin ve pregabalinin daha düşük dozlarda flavonidlerle birlikte kullanımında etkinliğinin arttığı ve etki süresinin uzaması görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Quercetin and fisetin are flavonoids that are known to exert various pharmacological effects, including antinociception, and their effect on neuropathic pain has not been studied in detail before. In this thesis, it was aimed to investigate the effects of quercetin and fisetin alone and in combination with gabapentin and pregabalin, which are used in neuropathic pain treatment, on neuropathic pain. The anti-allodynic effect of quercetin and fisetin at various doses (5, 10, 20 mg/kg), both alone and in combination with pregabalin and gabapentin, was evaluated by developing a neuropathic pain model induced by chronic constrictive nerve injury in rats. Both flavonoids showed a significant effect compared to the control group at doses of 10 and 20 mg/kg. The efficacy of these flavonoids was investigated in combination with gabapentin (50 mg/kg) and pregabalin (15 mg/kg) by selecting an effective dose of 10 mg/kg and doses of 5 mg/kg without significant antiallodynic effects. According to the data obtained; In our groups combined with gabapentin and pregabalin, it was determined that they showed significant antiallodynic effects compared to 50 mg/kg gabapentin and 15 mg/kg pregabalin. As a result; In our combination studies, it has been observed that the efficacy of gabapentin and pregabalin, which are frequently used in the treatment of neuropathic pain, when used together with flavonides at lower doses, increases the effectiveness and prolongs the duration of action.