COVID korkusu, anksiyete ile yeme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship among COVID 19 fear, anxiety and eating attitudes
  1. Tez No: 778182
  2. Yazar: EBRU GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU GÖKMOĞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Anksiyete, Yeme Tutumu, Anxiety, COVID 19 fear, Eating Attitudes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, erişkinlerde COVID 19 korkusu, anksiyete belirtileri ve yeme tutumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya 350 kişi katılmıştır. Katılımcılara“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Hollanda Yeme Davranışı Anketi”,“COVID 19 Korkusu Ölçeği”, COVID 19 Anksiyetesi Ölçeği“ ve Beck Anksiyete Ölçeği”uygulanmıştır. Katılımcıların anketlere verdiği yanıtlardan toplanan verilerle karşılaştırma ve ilişkisel istatistik analizleri yapılmıştır. Sosyodemografik değişkenler bakımından katılımcıların COVID 19 korkusu, anksiyete ve yeme tutumlarının karşılaştırılması için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA uygulanmıştır. COVID 19 korkusu, anksiyete ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Pearson Korelasyonu uygulanmıştır. COVID 19 korkusu ve anksiyetesi ile yaygın anksiyetenin yeme tutumlarının üzerinde yordayıcı etkisinin incelenmesi amacıyla hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, katılımcıların cinsiyet, çalışma durumu, medeni durum, COVID 19 tanısı, psikiyatrik tanı değişkenleri bakımından COVID 19 korkusu, anksiyete ve yeme tutumlarında anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. COVID 19 korkusu, anksiyete ve yeme tutumları arasındaki ilişki incelendiğinde, duygusal, kısıtlayıcı ve dışsal yeme tutumlarının COVID 19 korkusu ve anksiyete ile pozitif yönlü ve anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, katılımcıların anksiyete düzeylerinin yeme tutumlarını anlamlı düzeyde yordadığı sonucu elde edilmiştir. Anksiyete ve COVID korkusunun en fazla yordadığı yeme tutumu ile duygusal yeme olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar hem yaygın anksiyete hem de COVID 19 salgınına ilişkin korku ve anksiyetenin yeme tutumlarıyla bağlantısını anlamak açısından güncel veriler sunmaktadır. COVID 19 korkusu ve anksiyetenin sonuçları olarak değerlendirilebilecek psikolojik belirtilerin hem ileri araştırmalar hem de pratikte faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between fear of COVID 19, anxiety symptoms and eating attitude in adults was examined. 350 people participated in the research.“Sociodemographic Information Form”,“Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ)”“COVID 19 Fear Scale”, COVID 19 Anxiety Scale“ and Beck Anxiety Inventory”were applied to the participants. Comparison and relational statistical analyzes were made with the data collected from the responses of the participants to the questionnaires. Independent sample t-test and one-way ANOVA were applied to compare participants' fear of COVID 19, anxiety and eating attitudes in terms of sociodemographic variables. Pearson Correlation was applied to examine the relationship between fear of COVID 19, anxiety and eating attitudes. Hierarchical regression analysis was applied to examine the predictive effects of COVID 19 fear and anxiety and generalized anxiety on eating attitudes. Based on the findings, it was found that there were significant differences in the fear of COVID 19, anxiety and eating attitudes of the participants in terms of gender, employment status, marital status, COVID 19 diagnosis, psychiatric diagnosis variables. When the relationship between fear of COVID 19, anxiety and eating attitudes was examined, it was determined that emotional, restrictive and external eating attitudes were positively and significantly related to fear of COVID 19 and anxiety. In addition, it was concluded that the anxiety levels of the participants significantly predicted their eating attitudes. Emotional eating was found to be the most predicted eating attitude by anxiety and fear of COVID. The results obtained provide recent data in terms of understanding the connection of both generalized anxiety and fear and anxiety related to the COVID 19 epidemic with eating attitudes. It can be considered that psychological symptoms, which can be evaluated as the consequences of fear of COVID 19 and anxiety, will be useful both in further research and in practice.