Akciğer kanserinde skip metastazların sağkalıma etkisi
- Tez No: 778294
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY SARPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Mediastinal Lenf Nodu, Skip N2, Sağkalım, Lung Cancer, Mediastinal Lymph Node, Skip N2, Survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada akciğer kanseri tanısı ile rezeksiyon yapılan hastalar arasından ipsilateral mediastinal metastatik lenf nodlarının (N2) bir alt grubu skip metastazlar (N1 negatif, N2 pozitif) olarak belirlendi. Saptanan skip metastazın yerinin, sayısının, tümörün histopatolojik tipinin ve yapılan ameliyatın tümörün hangi lobda olmasının sağkalıma etkisini araştırmak amaçlandı. Non-skip (N1 pozitif ile N2) hasta grubuyla genel sağkalımını karşılaştırmak amaç olarak belirlendi. Materyal ve Metod: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalına Ocak 2000 ile Mart 2022 yılları arasında başvuran, akciğer kanseri tanısı alan ve akciğer rezeksiyonu yapılan hastalar retrospektif olarak incelenerek N2 pozitif hastalar içerisinden N1 negatif N2 pozitif hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda hastalar 2 gruba ayrıldı. Bunlar; N1 pozitif ile N2 pozitif hastalar ve N1 negatif olup N2 pozitif hasta grupları şeklinde ayrıldı. Bu hastaların genel sağkalımları karşılaştırıldı. Skip metastazlı hastalarda metastatik lenf nodunun yerinin, sayısının, sağkalıma etkisine bakıldı. Genel sağkalım sürelerinin incelenmesinde Kaplan-Meier analizi altında Log-Rank testi yapıldı. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi (p) 0.05 olarak alındı. Bulgular: Araştırma kapsamında Ocak 2000 ile Mart 2022 arasında olan Akdeniz Üniverstitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvurmuş ve akciğer kanseri tanısı konulan ve rezeksiyon uygulanmış 1158 hasta retrospektif olarak incelendi. Bunların içinden postoperatif patolojik N2 pozitif tanı alan hastalar içerisinden 45 skip metastaz ( N1 negatif N2 pozitif ) tanılı hastalar araştırmaya dâhil edildi. Hastaların cinsiyetine göre değişkenine bakıldığında %24,4 kadın, % 75,6 erkek olarak hesaplanmıştır. Yaş grubuna göre bakıldığında hastaların %31,1 50 yaş altı, %33,3, 50-65 yaş arası hastalar, %35,6 ise 65 yaş üstü hastalardan ibarettir. Hastaların tümör histolojisine göre bakıldığında % 57,8 sküamöz hücre tipi, %31,1 adenokarsinom hücre tipi ve % 11,1 ise diğer patoloji hücre tiplerine aittir. 8 TNM sınıflamasına göre tümörün boyutuna göre bakıldığında %33,3 T1, T2 yüzde değeri %26,7, T3 yüzde değeri %17,8 ve T4 %22,2 olarak tespit edilmiştir. Ameliyattan sonra adjuvan kemoterapi alan hastalar %82,2, adjuvan kemoterapi almayan hastalar ise %17,8 olarak belirlenmiştir. Skip metastaz grubu hastaların 5 yıllık sağkalım oranı %34,5, medyan sağkalım süreleri ise 35,99 ay (%95 GA: 29,04-42,96) olarak hesaplanmıştır. Non-skip hastaların 5 yıllık sağkalım oranı %31,3, medyan sağkalım süreleri ise 35,99 ay (%95 GA: 24,61-47,38) olarak hesaplanmıştır. Her iki grubun sağkalım oranları arasındaki kıyaslamasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Mediasten lenf nodu pozitif olan akciğer kanserli hastaların tedavisinde cerrahi tedavinin yeri konusunda halen ortak sonuca varılamadı. Çalışmamızda cerrahi uygulanmış skip metastazlı hastaların sağkalıma etkisini karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Skip metastazlı hastaların opere edilmesi halen daha tartışılmaktadır. Skip metastazlı hastaların lenf nodlarında bulunan metastaz sıklığına göre, primer tümörün lokalizasyonuna göre, yapılan cerrahi işlemine ve tümörün histopatolojik tipine göre karşılaştırıldığında hastaların sağkalım oranları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. 7 nolu lenf nodu istasyonunda metastaz saptanmasıyla sağkalım arasında anlamlı farklılık vardır. Skip metastazlı hasta gruplarının incelenmesi için daha geniş hasta gruplarıyla çalışmaların gerekliliği ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, it was aimed to determine a subgroup of ipsilateral mediastinal metastatic lymph nodes (N2) among the patients who underwent resection with the diagnosis of lung cancer and to investigate the effect of the location, number, histopathological type of the tumor, surgery performed, lobe of the tumor on survival and to compare the overall survival with the N1 positive and N2 positive patient group. Materials and Methods: Patients who were admitted to the Department of Thoracic Surgery, Faculty of Medicine, Akdeniz University, between January 2000 and March 2022, who were diagnosed with preoperative and intraoperative lung and underwent lung resection, were retrospectively examined and N1 negative N2 positive patients among N2 positive patients were included in the study. In our study, patients were divided into 2 groups. These are; It was divided into N1 positive and N2 positive patients and N1 neqative N2 positive patient groups. The overall survival of these patients was compared. The effect of the location and number of metastatic lymph nodes on survival was examined in patients with skip metastasis. In this patient group, age and gender, histopathological type of tumor, location of the mass, resection, whether the patient received adjuvant therapy, and whether the size of the tumor had an effect on survival were analyzed. Log-Rank test was performed under Kaplan-Meier analysis to examine overall survival times. Statistical significance (p) was taken as 0.05 in all tests. Results: Within the scope of the study, 1158 patients who were admitted to the Department of Thoracic Surgery, Faculty of Medicine, Akdeniz University, between January 2000 and March 2022, and who were diagnosed with lung cancer preoperatively or intraoperatively and underwent resection were retrospectively analyzed. Among the patients with postoperative pathological N2 x positive diagnosis, 45 patients with skip metastasis (N1 negative N2 positive) were included in the study. When the variables according to the gender of the patients were examined, 24.4% were calculated as female and 75.6% were male. According to the age group, 31.1% of the patients were under 50 years of age, 33.3% were patients between the ages of 50-65, and 35.6% were over 65 years of age. According to the tumor histology of the patients, 57.8% of the patients belonged to the squamous cell type, 31.1% to adenocarcinoma cell type and 11.1% to other pathology cell types. 8 According to the TNM classification, when the tumor size was examined, 33.3% T1, T2 percentage value was 26.7%, T3 percentage value was 17.8% and T4 was 22.2%. Patients who received adjuvant chemotherapy after surgery were 82.2%, and patients who did not receive adjuvant chemotherapy were 17.8%. The 5-year survival rate of Skip metastasis group patients was calculated as 34.5% and the median survival time was 3 years (95% CI: 2.42-3.58%). The 5-year survival rate of N1 positive N2 positive patients was 31.3% and the median survival time was 35,99 months (%95 GA: 24,61-47,38). There was no statistically significant difference in the comparison between the survival rates of both groups. Conclusion: There is still no consensus on the role of surgical treatment in the treatment of patients with positive lymph nodes in the mediastinum of the lungs. In our study, we compared the effect of patients with skip metastases who underwent surgery on survival and there was no statistically significant difference. According to the frequency of metastasis in the lymph nodes of patients with skip metastasis, according to the localization of the primary tumor, according to the surgical procedure performed and according to the histopathological type of the tumor, there was no significant difference between the survival rates of the patients. There is a significant difference between the detection of metastasis in lymph node station 7 and survival. The necessity of working with larger patient groups has been demonstrated for the examination of patient groups with skip metastasis.