Türk kulüplerinin ingiliz ve Alman kulüpleriyle modern futbol istatistikleri doğrultusunda karşılaştırılması
Comparison of the turkish clubs with English and german clubs toward the modern soccer statistics
  1. Tez No: 778354
  2. Yazar: KEREM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KIZILET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Football, expected goals, action value
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2017-2018 futbol sezonunda Süper Lig'de (Türkiye) yer alan takımların;“Modern Futbol İstatistikleri”başlığı altındaki“Gol Beklentisi (xG)”,“Aksiyon Değeri (AD)”ve“Top Hakimiyeti Kalitesi (THK)”parametreleri doğrultusunda, Premier Lig (İngiltere)'de ve Bundesliga (Almanya)'da yer alan takımlarla benzerlik ve farklılıklarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 2017-2018 sezonunda Süper Lig'de yer alan 18 takım, Premier Lig'de yer alan 20 takım ve Bundesliga'da yer alan 18 takım araştırmaya alındı. Bahsi geçen sezonda Süper Lig'de bulunan her takım 34'er, Premier Lig'de her takım 38'er, Bundesliga'da her takım 34'er maç oynamıştır. Süper Lig'de oynanan 306 maç, Premier Lig'de oynanan 380 maç ve Bundesliga'da oynanan 306 maç olmak üzere toplamda 992 maç incelendi.
Özet (Çeviri)
Goal: The purpose of this study is, in 2017-2018 season, to evaluate similarities and differences between teams in Super League (Turkey-SL), Premier League (England-PL), Bundesliga (Germany-BL) according to parameters that collected under“Modern Soccer Statistics”which are Expected Goals (xG), Action Value (AD) and Possession Value (THK). Materials and Methods: In 2017-2018 season; 18 teams of SL, 20 teams PL, 18 teams of BL and whole matches of these teams included to this research. Per team played in SL 34 games, in PL 38 games, in BL 34 games. The data of 992 matches were analyzed. Findings and Results: Findings are the highest in PL with 50.9 in terms of xG average across the SL, PL and BL; Although it was the lowest in SL with 46.4, it showed that there was no significant difference. xG per game was determined 0.38 in PL, 0.29 in BL and 0.27 in SL in proportion to the total score. AD (3.87-3.99) and AD-offense (3.12-3.14) were examined, no significant difference was observed between PL-BL-SL, but it was determined that the AD-Defense average of PL teams was higher. It was determined that there was no significant difference in the THK of the teams in PL-BL-SL.