Mental rotation test performance of university students: Eye tracking study
Üniversite öğrencilerinde zihinsel döndürme testi sürecinin incelenmesi: Göz takip çalışması
- Tez No: 778378
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Döndürme Testi, Uzamsal Yetenek, Göz Hareketleri Takip, Mental Rotation, spatial ability, eye tracking
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Zihinsel döndürme, zihinsel olarak iki veya üç boyutlu nesnelere dönüştürülen bir yetenek olarak tanımlanır. (Taragin vb., 2019). Zihinsel döndürme, önemli bireysel farklılıklar yaratan en önemli uzamsal yetenek olarak tanımlanmaktadır. (Rafi ve diğerleri 2005; Turos ve Ervin 2000). Cinsiyet farklılıkları ve farklı akademik programlar zihinsel döndürme testi performansını etkiler. Bu nedenle, farklı cinsiyetteki ve farklı akademik programlara devam eden öğrencilerin farklı zihinsel döndürme testi performansları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini anlamak önemlidir. Literatürde çok sayıda çalışma, cinsiyet farklılıklarının zihinsel döndürme testi performansını etkilediğini belgelemiştir. Öğrencilerin zihinsel döndürme testi performanslarının araştırılmasında, cinsiyet farkının araştırılmasının yanında farklı akademik programlara kayıtlı olmanın performansa etkisinin araştırılmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden 18-27 yaşları arasındaki 64 üniversite öğrencisi tüm çalışma boyunca aynı test prosedürlerini kullanarak testi tamamladı. Cinsiyet farklılıklarına yönelik kolay seviye zihinsel döndürme testi performansı sonucunda erkek katılımcıların test performansı kadın katılımcılara göre daha pozitif iken, zor seviye test için kadın katılımcıların test performansı erkek katılımcılara göre daha pozitiftir. Hem kolay hem de zor seviye test sonuçlarına göre, farklı akademik geçmişlerdeki zihinsel döndürme testi performansında, bilim grubu katılımcılarının test performansı, beşeri bilimler ana grup katılımcılarının test performansından daha olumludur.
Özet (Çeviri)
Mental rotation is defined as the ability that to mentally transform two-or three- dimensional objects. (Taragin etc., 2019). It is identified as the most important spatial ability that varies regarding individual differences. (Rafi et al. 2005; Turos and Ervin 2000). Gender differences and different academic programs affect mental rotation test performance. Thus, it is significant to understand whether students who have different gender and are enrolled in different academic programs perform differently in mental rotation tests (MRTs). In the literature, numerous studies have documented that gender differences affect mental rotation test performance, but there are. Few studies, which have documented the impact of different academic programs on mental rotation test performance. In investigating the mental rotation test performance of students, there is a need to investigate the effect of being enrolled in different academic programs on performance, as well as investigating the gender difference. Sixty- four university students aged between 18-27 who enrolled in different academic programs at Middle East Technical University completed the MRT using the identical test procedures throughout the entire study. As a result of mental rotation test performance on gender differences in easy level MRT, male participants' test performance is more positive than female participants' test performance while female participants' test performance is more positive than male participants' in difficult level MRT. In mental rotation test performance on different academic backgrounds both easy and difficult level MRT, science group participants' test performance is more positive than humanities major group participants' test performance.