Ses sinyallerinin düşük hızda iletimi
Low bit rate speech transmission
  1. Tez No: 77842
  2. Yazar: PELİN KUŞ (BAŞARAN)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SEMİH BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses kodlama, Ses kodlayıcılan, Speech coding, Vocoders
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, konuşma sinyallerini çok düşük bit hızlarında kodlayabilen kodlayıcılar incelenmiş ve özellikle doğrusal öngörüm tabanlı kodlayıcılar üzerinde durulmuştur. Öncelikle konuşma üretim mekanizması ve bu mekanizmanın modellenmesi açıklanmış, daha sonra doğrusal öngörüm tabanlı kodlayıcılar için büyük önem taşıyan ötümlü/ötümsüz kararı, perde periyodunun belirlenmesi ve filtre parametrelerinin hesaplanması üzerinde durulmuştur. Daha sonra doğrusal öngörüm tabanlı kodlayıcılardan NATO standardı olarak seçilmiş bulunan 2400 bit/s DÖK- 10 (NATO STANAG 4198) ve 800 bit/s (NATO STANAG 4479) kodlayıcılan C++ programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bir kadın bir de erkek konuşmacı tarafından söylenen cümleler kodlanarak başarmaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis low bit rate speech coders, especially those based on linear prediction, have been studied. First the speech production mechanism and its modeling is described followed by voiced/unvoiced decision, pitch estimation and filter parameter estimation all of which are crucial for good performance of linear prediction based vocoders. Then two vocoders which have become NATO Standards, namely the 2400 bit/s LPC-10 (NATO STANAG 4198) and 800 bit/s (NATO STANAG 4479) have been programmed using the C++ programming language. Performance of these two vocoders have been evaluated and compared using two utterances spoken by one male and one female speaker.