Arkaik Dönem Doğu Akdeniz'de ticari dinamikler
Trade dynamics in East Mediterranean in Archaic period
  1. Tez No: 778532
  2. Yazar: GAMZE HASDEMİR BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NEZİH AYTAÇLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkaik Ticaret, Doğu Akdeniz, Ticari Faaliyet, Ticari Ürünler, Archaic Trade, Eastern Mediterranean, Commercial Activity, Commercial Products
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arkaik Dönem Doğu Akdeniz toplumlarının ticari faaliyetleri ve bu faaliyetlerin itici gücünü kavramaktır. Çalışmanın mekânsal kapsamını Doğu Akdeniz bölgesi oluşturmaktadır. Bölgelerarası uzak mesafe ticaretini dinamik tutan ticari ürünler ve bu ürünlerin Doğu Akdeniz'de dolaşımı ticari faaliyetlerin sistemini anlamada temel unsurlardır. Ayrıca Doğu Akdeniz toplumlarının ticari faaliyetleri toplumların ekonomi bilincine ışık tutmaktadır. Bu doğrultuda Doğu Akdeniz'de toplumların ticaret anlayışı, ticaretin işleyiş sistemini de belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comprehend the trading activities of the Eastern Mediterranean societies of the Archaic period and the driving force of these activities. The spatial scope of the study is the Eastern Mediterranean region. The commercial products that keep the interregional long-dinstance tradedynamic and the circulation of these products in the Eastern Mediterranean are essential elements in understanding the system of trading activities. In addition the trade activities of the Eastern Mediterranean societies clarified economic awareness of the societies. In this direction the perspective of trade of societies in the East Mediterranean also determines the process system of trade.