Dışsal salisilik asit ve jasmonik asit uygulamalarının mor fesleğenin (Ocimum basilicum L.) bazı verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi
The effect of exogenous salicylics acid and jasmonic acid applications on some yield and quality properties of purple basil (Ocimum basilicum L.)
- Tez No: 778547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ TÜRKYILMAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Antosiyanin, DPPH, Fenolik madde, Fotosentetik Pigment, Karotenoid, PAL, Reyhan, Anthocyanin, DPPH, Phenolic substance, Photosynthetic Pigment, Carotenoid, PAL, Reyhan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Gıda sanayi ve geleneksel tıpta kullanılan mor fesleğenin üzerinde dışsal jasmonik asit (JA) ve salisilik asit (SA) uygulamalarının etkileri incelenmiştir. Mor fesleğen (Ocimum basilicum L.) tohumları torf içeren saksılara ekilerek bitki büyütme kabininde 25± °C sıcaklık, 16 saat ışık /8 saat karanlık fotoperiyot (1400 lux) ve % 65 nemde çimlenmeye bırakılmıştır. Fideler iki yapraklı aşamaya geldiğinde farklı konsantrasyonlardaki (0, 0,5 ve 1 mM) SA ve/veya JA foliar olarak uygulanmıştır. İkinci uygulamadan 15 gün sonra fideler hasat edilmiştir. Morfolojik ölçümler (kök-sürgün uzunluğu, taze ve kuru ağırlığı) ve fizyolojik-biyokimyasal analizler ((fotosentetik pigment madde, toplam protein, antosiyanin, toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri (DPPH reaktif süpürme kapasitesi, Fenil Amonyum Liyaz enzimi aktivitesi, katalaz aktivitesi)) gerçekleştirilmiştir. Kök-sürgün uzunluğu, taze ve kuru ağırlıkları, fotosentetik pigment, antosiyanin ve toplam fenolik madde miktarları ile DPPH süpürme, PAL ve katalaz enzim aktiviteleri tüm uygulama gruplarında kontrole oranla artarken, toplam protein miktarları azalmıştır. Dışsal uygulanan SA ve JA bitki büyüme düzenleyicilerinin mor fesleğende verim ve kaliteyi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of exogenous jasmonic acid (JA) and salicylic acid (SA) treatments of purple basil used in the food industry and traditional medicine were investigated. Purple basil (Ocimum basilicum L.) seeds were planted in pots containing peat and allowed to germinate in a plant growth cabinet at 25±2 °C, 16 hours light /8 hours dark photoperiod (1400 lux) and 65% humidity. When the seedlings reached the two-leaf stage, salicylic acid (SA) and/or jasmonic acid (JA) at different concentrations (0, 0.5 and 1 mM) were treated as foliar. Seedlings were harvested 15 days after the second application. Morphological measurements (root-shoot length, fresh and dry weight) and physiological-biochemical analyzes ((photosynthetic pigment, total protein, anthocyanin, total phenolic substance amounts and antioxidant activities (DPPH reactive scavenging capacity, Phenyl Ammonium Lyase enzyme activity, catalase activity) Root-shoot length, fresh and dry weights, photosynthetic pigment, anthocyanin and total phenolic substance amounts, DPPH scavenging, PAL and catalase enzyme activities increased in all application groups compared to the control group, while total protein amounts decreased. It was determined that externally applied SA and JA plant growth regulators positively affected the yield and quality of purple basil.