Artvin ili, Şavşat ilçesi'ndeki ahşap camilerin mimari özellikleri, koruma sorunları ve koruma yaklaşım önerileri
Architectural features, conservation problems and conservation approach proposal of wooden mosques in Şavşat, Artvin
- Tez No: 778626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ÇİFCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Artvin, Şavşat, Camiler, Yığma ahşap tekniği, Koruma, Artvin, Savsat Mosques, Wooden log construction, Conservation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en doğusunda yer alan Artvin, halen zengin kültürel mirasını sürdüren şehirlerden biridir. Yöredeki çok kültürlülük geleneksel mimaride kendini özellikle değişen idari yapıya paralel olarak dini mimaride göstermiştir. Günümüzde Artvin'in dokuz ilçesinden biri olan Şavşat'ta; arşiv belgelerine göre yönetim 16. yüzyıl ortalarında Osmanlı'ya geçmiş ve Hıristiyan olan bölgedeki halk zamanla Müslümanlığı benimsemiştir. Bu süreçte ilçe merkezinden köylere kadar; kiliseler camiye dönüştürülmüş ya da geleneksel ahşap mimariye uygun olarak ahşap mescit ve camiler inşa edilmiştir. Bu nedenle tez kapsamında, ahşap dini mimari mirasın incelenmesi hedeflenmiş ve yerel kaynaklardan Şavşat'a bağlı 64 köydeki dini yapılar hakkında bilgi toplanmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmadan, 13 köyde 8'i 19. yüzyıl ile 1950'ler arasına, 7'si ise 1950 yılı sonrasına tarihlendirilen günümüze ulaşabilmiş toplam 15 geleneksel ahşap cami tespit edilmiştir. 2019 yazında gerçekleştirilen alan çalışmalarında camilerde ayrıntılı ölçüm, fotoğraf çekimi, sözlü tarih çalışması ve literatür araştırması yapılarak yöredeki geleneksel ahşap camilerin mimari özellikleri ve koruma sorunları belgelenmiştir. Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Artvin İli'nde bulunan camiler ve geleneksel ahşap yapılar ile ilgili literatür taraması, tezin amacı ve sağladığı orijinal katkı hakkında bilgi verilmiş, ayrıca çalışmanın yöntemi ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde, Şavşat'ın coğrafi, fiziksel durumu ve tarihsel gelişim süreci ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Şavşat'taki yapımı 1950 yılı öncesine tarihlendirilen ahşap camilerin her biri için rölöve çizimlerini (planlarını, kesitlerini ve bazı önemli yapısal detaylarını), fotoğraflarını içeren paftalar hazırlanmış, camilerin konumu, tarihsel geçmişi ve mimari özellikleri ele alınmış, plan özellikleri, yapım teknikleri ve kullanılan yapı malzemeleri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. 1950 sonrasına tarihlendirilen camiler için ise geleneksel ahşap mimarinin devamlılığı irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, Şavşat'a bağlı 13 köyde daha önce belgeleme çalışması yapılmamış geleneksel 15 ahşap caminin koruma sorunları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Günümüzde uygun olmayan malzeme ve tekniklerle yapılan müdahaleler göz önünde bulundurularak, özgün ahşap camilerin gelecek nesillere ulaşabilmesi için doğru koruma önerilerinin belirlenmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Artvin, located in the easternmost part of the Eastern Black Sea Region, is one of the cities that still maintains its rich cultural heritage. Multiculturalism indicated itself in traditional architecture, especially in religious architecture in parallel with the changing administrative structure. In Şavşat, one of the nine districts of Artvin today; according to archival documents, the administration passed to the Ottoman Empire in the middle of the 16th century and the people who were Christians adopted Islam in time. In this process, from the district center to the villages; churches were converted into mosques or wooden masjids and mosques were built in accordance with traditional wooden architecture. Within the scope of the thesis, it was tried to gather information about the religious structures in 64 villages of Şavşat from local sources. A total of 15 traditional wooden mosques were identified in 13 villages, 8 of which were dated between the 19th century and the 1950s, and 7 of them were dated after 1950. In the field studies carried out in the summer of 2019, architectural features and conservation problems of traditional wooden mosques in the region were documented by making detailed measurements, photographing, oral history studies and literature research in mosques. The study consists of 4 parts. In the first part, information about the literature review on mosques and traditional wooden structures in Artvin Province, the aim of the thesis and its original contribution is given, and the method of the study is explained in detail. In the second part, infromation about the geographical, physical conditon and historical development process of Şavşat District is given. In the third section, for each of the wooden mosques in Şavşat that construction dates back to before 1950, sheets containing architectural drawings (plans, sections and details), photographs were prepared, its location, historical and architectural features were explained, construction techniques and building materials used were evaluated. The continuity of traditional wooden architecture was examined for mosques dated after 1950. In the fourth chapter, the conservation problems of 15 traditional wooden mosques, which have not been documented before, in 13 villages of Şavşat are determined in detail. Considering the interventions made with inappropriate materials and techniques today, It has been tried to give the right conservation proposals so that the characteristic wooden mosques can reach future generations.