Yaratıcı drama etkinliklerinin ilköğretim çocuklarının iyi oluşdüzeylerine etkisi
- Tez No: 778710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Drama, Duygusal iyi oluş, Öznel iyi oluş, Psikolojik iyi oluş, Yaratıcı drama, Creative drama, Drama, Emotional well-being, Psychological wellbeing, Subjective well-being
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı drama etkinliklerinin ilköğretim çocuklarının iyi oluş düzeylerine etkisini incelemektir. Bu amaçla 2021-2022 eğitim öğretim dönemimde K.K.T.C.'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan devlete ait bir ilkokulun 4. ve 5. sınıflarında öğrenim gören birinci çalışma (pilot uygulama) için 52, ikinci çalışma (gerçek uygulama) için 74 öğrenciye Stirling Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Okul Çocuklarının Mutluluk Envanteri (OÇME) ölçme aracı olarak uygulanmış, deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Araştırmanın ikinci uygulaması (gerçek çalışması) için deney grubuna 37 (17 kız, 20 erkek) ve kontrol grubuna 37 (17kız, 20 erkek) olmak üzere 74 öğrenci dahil edilmiştir. Deney grubunda yer alan öğrencilere her biri 40 dakika olmak üzere 9 yaratıcı drama etkinliği uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan öğrencilere ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Araştırmanın deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test karşılaştırmaları için Liddle ve Carter (2015) tarafından geliştirilen Stirling Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Ivens (2007) tarafından geliştirilen Okul Çocuklarının Mutluluk Envanteri kullanılmıştır. Bu araştırmanın modelini birinci faktörü grup (deney ve kontrol) ikinci faktör ise zaman (ön test, son test ve izleme) olacak şekilde 2×3'lük karışık ölçümlü (split plot) deneysel desen oluşturmaktadır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasında varyans analizi (2×3 Repeated Measures ANOVA) tekniği kullanılmıştır. Uygulamada elde edilen verilerin analiz işlemi SPSS-26 istatistik paket programıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre araştırmanın bağımlı değişkeni olan iyi oluş için müdahale zaman etkisinin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaratıcı drama etkinliklerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin iyi oluşunu arttırmada etkili olduğu ve bu etkinin bir ay sonra yapılan izleme sonucunda da kalıcılığını koruduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar alanyazın doğrultusunda tartışılmış, araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of creative drama activities on the well-being levels of primary school children. For this purpose, a government school in the district of Famagusta TRNC education 2021-2022 my 4th and 5th period class who are studying in the first study (pilot implementation) 52 in the second study (the actual application) 74 Stirling for the children of students for Emotional and psychological well-being Scale and the school children's happiness Inventory (measurement) measurement as a tool applied in the experimental and control groups have been established. For the second application (actual study) of the study, 74 students including 37 (17 girls, 20 boys) were included in the experimental group and 37 (17 girls, 20 boys) in the control group. 9 Creative drama activities were applied to the students in the experimental group for 40 minutes each. No action was taken against the students in the control group. The research of the experimental and control groups pre-test and post-test comparisons for Liddle and Carter (2015) developed by Stirling for children's Emotional and psychological well-being scale and Ivens (2007) happiness is the inventory developed by school children was used. The model of this study is composed of a 2×3 mixed-measured (split plot) experimental pattern with the first factor being the group (experiment and control) and the second factor being the time (pre-test, final test and monitoring). In the comparison of the pre-test and post-test scores obtained from the experimental and control groups, the variance analysis (2×3 Repeated Measures ANOVA) technique was used. The analysis of the data obtained in the application was carried out with the SPSS-26 statistical package program. According to the findings obtained as a result of the research, it was concluded that the intervention time effect was significant for well-being, which is the dependent variable of the study. Primary education of creative drama activities 4. and 5. it was found that it was effective in increasing the well-being of grade students and that this effect maintained its permanence as a result of the monitoring conducted after one month. The results obtained from the research were discussed in accordance with the literature and recommendations were made for researchers and practitioners.