Eribulin mesilat ve metforminin meme kanseri hücrelerindeki etkisinin In-Vitro olarak incelenmesi
In - Vitro investigation of the effect of eribulin mesylate and metformin on breast cancer cells
  1. Tez No: 778766
  2. Yazar: KÜBRA ÇAKILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KOYUTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser Hücre Hatları, Kemoterapötik Ajanlar, Kombinasyon Tedavisi, MCF-7, MDA-MB-231, Tranmisyon Elektron Mikroskobu, Cancer Cell Lines, Chemotherapeutic Agents, Combination Therapy, MCF-7, MDA-MB-231, Transmission Electron Microscopy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Eribulin Mesilat ve Metforminin Meme Kanseri Hücrelerindeki Etkisinin İn-vitro Olarak İncelenmesi Amaçlar: Meme kanseri kaynaklı olan MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre hatları farklı meme kanseri sınıflarını temsilen birçok deneyde kullanılmaktadır. Potansiyel bir kemoterapötik ajan olan metforminin, dirençli ve metastatik meme kanserinde kullanımı olan eribulinin ve eribulin/metformin kombinasyonunun meme kanseri hücreleri üzerindeki etkilerinin biyokimyasal, immünositokimyasal ve elektron mikroskobik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: MCF-7 ve MDA-MB-231 insan meme kanseri hücreleri eribulin ve metformin ile tekli ya da kombine şekilde 24 ve 48 saat boyunca tedavi edildi. İlaçların kanser hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkileri hücre sayımı ve CCK-8 indeksiyle, migrasyon kabiliyetleri yara iyileşme modeliyle, TGF-β2 ve Beclin 1 ekspresyon seviyeleri immünositokimyasal boyamayla, ultrastrüktürel yapılardaki değişimleri ise TEM ile görüntülenerek analiz edildi. Bulgular: Hücre sayımı ve CCK-8 indeksi analizleri sonucunda ilaç dozları E:1nM, M:25 mM olarak belirlendi. Hem MCF-7 hem de MDA-MB-231 kanser hücrelerinde eribulin/metformin kombine tedavisi sonrası migrasyonun azaldığı tespit edildi. MCF-7 hücre hattında ilaç uygulanan tüm gruplarda TGF-β2 ekspresyon seviyeleri azalırken, MDA-MB-231 kanser hücrelerinde ilaç uygulanan tüm gruplarda TGF-β2 ekspresyon seviyesinin arttığı saptandı. TEM ile yapılan ultrastrüktürel değerlendirmede ise kombinasyon gruplarında yoğun vakuolizasyon, lipit vakuolleri, mitokondrilerde krista hasarı-şişme izlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada; MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücreleri üzerinde eribulin/metformin kombinasyonunun aynı dozlarda tekli eribulin, tekli metformin tedavisinden daha güçlü anti tümör etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Eribulin/metformin kombinasyonunun her iki kanser hücresinde de migrasyonu azalttığı saptanmış olup, ultrastrüktürel incelemelerde paraptozise benzer morfolojik değişiklikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In - Vitro Investigation of the Effect of Eribulin Mesylate and Metformin on Breast Cancer Cells Aim: MCF-7 and MDA-MB-231 cell lines from breast cancer are used in many experiments to represent different breast cancer classes. The aim of this study was to evaluate the effects of eribulin which have use in resistant and metastatic breast cancer metformin, a potential chemotherapeutic agent and eribulin/metformin the combination on breast cancer cells biochemically, immunocytochemically and electron microscopically. Material and Method: MCF-7 and MDA-MB-231 human breast cancer cells were treated with eribulin and metformin alone or in combination for 24 and 48 hours. Antiproliferative effects of drugs on cancer cells were analyzed by cell count and CCK-8 index, migration abilities by wound healing model, TGF-β2 and Beclin 1 expression levels were analyzed by immunocytochemical staining, and changes in ultrastructural examination were analyzed by TEM. Results: As a result of cell count and CCK-8 index analysis, drug doses were determined as E:1nM, M:25 mM. Migration was decreased after eribulin/ metformin combined treatment in both MCF-7 and MDA-MB-231 cancer cells. In MCF-7 cell line, TGF- β 2 expression levels were decreased in all drug-administered groups, while TGF- β 2 expression levels were increased in MDA-MB-231 cancer cells in all drug-administered groups. In the ultrastructural evaluation with TEM, intense vacuolization, lipit vacuoles, cristae damage-swelling in mitochondria were observed in the combination groups. Conclusion: In this study; identical doses of eribulin / metformin combination have a stronger anti-tumor effect than a single metformin or eribulin treatment on MCF - 7 and MDA-MB-231 breast cancer cells. Eribulin / metformin combination, it was determined that the migration of both cancer cells decreased, and morphological changes similar to paraptosis were observed in their ultrastructural examination.