Okul psikolojik danışmanlarında sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and psychological well- being in school psychological counselors
- Tez No: 778840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, İyi Oluş, Sosyal Medya, Addiction, Well-Being, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada okullarda çalışan psikolojik danışmanların sosyal medya kullanımı ile psikolojik iyi oluşlarının arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için Warwick- Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu kullanılmıştır ve 506 Okul psikolojik danışmanına uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPPS v.21 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda erkek psikolojik danışmanların psikolojik iyi oluşlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyet, okul türü ve çalışılan kademeye göre psikolojik danışmanların sosyal medya bağımlılığı ve psikolojik iyi oluşlarında farklılıkların olduğu saptanmıştır. Özel okullarda çalışan psikolojik danışmanların iyi oluş puanlarının düşük olduğu, sosyal medya bağımlılığı puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Psikolojik iyi oluş arttıkça sosyal medya bağımlılığı düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the use of social media and psychological well-being of psychological counselors working in schools. The Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale and Social Media Addiction Scale-Adult Form were used for the research and applied to 506 school counselors. The obtained data were analyzed with SPPS v.21 program. As a result of the research, it was seen that the psychological well-being of male psychological counselors was higher. It has been determined that there are differences in social media addiction and psychological well-being of psychological counselors according to gender, school type and level of work. It was determined that psychological counselors working in private schools had low well-being scores and high social media addiction scores. It has been observed that social media addiction decreases as psychological well-being increases.