The effects of COVID-19 ınfection on respiratory muscle strength functional exercise capacity, and core stability ın physically active ındividuals
Fiziksel aktif bireylerde COVID-19 enfeksiyonunun pulmoner parametreler, fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve kor stabilite üzerine etkileri
- Tez No: 778923
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF DEVELİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: koronavirüs, solunum fonksiyonları, kor endurans, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, fiziksel olarak aktif bireylerde COVID-19 enfeksiyonunun akciğer hacimleri, solunum kas kuvveti, nefes darlığı, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, kor stabilitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırdı. Ocak-Mart 2022 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Fizik Tedavi Kliniğine üye, sağlıklı ve fiziksel olarak aktif 50 gönüllü (32,56±.9,73) bu çalışmaya dahil edildi. Toplam 50 sağlıklı birey (24 K, 26 K, 32,56±,9,73) Bezmialem Dragos Hastanesi Fizik Tedavi Kliniğine başvurmuş ve çalışmaya alınmadan önce en az üç ay egzersiz ve haftada üç gün orta şiddette fiziksel aktivite yapmıştır. COVID-19 enfeksiyonunu ayaktan atlatan, hastane yatışı olmayan 25 kişiyi ve 25 sağlıklı yetişkini dahil edildi. Akciğer hacimleri (spirometri), solunum kas kuvveti (Maksimum İnspirasyon Kapasitesi (MIP) ve Maksimum Ekspirasyon Kapasitesi (MEP)), dispne (Modifiye Tıbbi Araştırma Konseyi Ölçeği), fonksiyonel egzersiz kapasitesi (altı dakikalık yürüme testi (6MWT)), çekirdek stabilite (McGill kor dayanıklılık testi) ve yaşam kalitesi (kısa form -36) değerlendirildi.Bu çalışmanın bulguları, egzersiz kapasitesi (p=0.045), sağ lateral (p=0.014) ve sol lateral (p=0.023) core dayanıklılığının olduğunu ortaya koydu ve yaşam kalitesi testi (p=0,040) fiziksel olarak aktif COVID-19'da düştü.Ayrıca COVID-19 Grubundaki gönüllüler, Kontrol Grubuna göre daha fazla nefes darlığı hissettiler (p= 0,045). Ayrıca, arasında pozitif bir korelasyon vardı. 6DYT ve McGill Lateral Sağ ve Sol kor dayanıklılık testleri ve ayrıca McGill Core dayanıklılık parametreleri ile MIP değeri arasında (p=0.05). Dolayısıyla fiziksel olarak aktif bireyler COVID-19 enfeksiyonu sonrası fonksiyonel kapasitelerinde ve core dayanıklılıklarında azalma yaşayabilir ve bu durum daha fazla nefes darlığı yaşamalarına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of COVID-19 infection on lung volumes, respiratory muscle strength, dyspnea, functional exercise capacity, core stability, and quality of life in physically active individuals. This study included 50 (32.56±.9.73) healthy and physically active volunteers from Bezmialem Vakıf University, Dragos Hospital, and Physical Therapy Clinic members between January and March 2022. A total of 50 healthy individuals (24 F, 26 F, 32.56±.9.73 years) applied to the Bezmialem Dragos Hospital Physical Therapy Clinic and did at least three months of exercise and moderate physical activity per week before being included in the study. We included 25 outpatients of COVID-19 infection without hospitalization and 25 healthy adults. Lung volumes (spirometry), respiratory muscle strength (Maximum Inspiratory Capacity (MIP) and Maximum Expiratory Capacity (MEP)), dyspnea (Modified Medical Research Council Scale), functional exercise capacity (six-minute walk test (6MWT)), core stability (McGill core endurance test ) and quality of life (Short Form Survey -36) were assessed. The findings of this study revealed that exercise capacity (p=0.045), right lateral (p=0.014), and left lateral (p=0.023) core endurance and quality of life test (p =0.040) decreased in physically active COVID-19 survivors. Furthermore, volunteers in the COVID-19 Group push more dyspnea (p= 0.045) than the Control Group.