Kısmi temerrüt ve sonuçları
Partial default and its legal consequences
- Tez No: 779034
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN ERGÜNE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Borçlar hukuku, kısmi temerrüt, borçlunun kısmi temerrüdü, muaccel borç, kısmi ifa, ihtar, temerrüt faizi, tazminat, karşılıklı borç yükleyen sözleşmeler, kısmi dönme, sözleşmeden dönme, Law of obligations, partial default, the debtor's partial default, due debt, part performance, warning, default interest, compensation, indemnity, synallagmatic contracts, avoidance of the contract, partial avoidance of the contract
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 495
Özet
Tezin başlığı kısmi temerrüt ve sonuçları olmasına rağmen, çalışma konusu tezin kapsamı, esas olarak borçlunun kısmi temerrüdü ve sonuçlarının incelenmesidir. Bunun sebebi, kısmi temerrüt kavramının teoride ve uygulamada borçlunun kısmi temerrüdü ile özdeşleşmiş olmasıdır. İncelememizde alacaklının da teorik olarak kısmi temerrüdünün meydana gelebileceği, ama alacaklı temerrüdüne ilişkin hükümlerin uygulamasında herhangi bir farklılık göstermediği tespit edildiğinden konu dışı bırakılmış ve uygulama ile teorideki anlayışla uyumlu olarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Borçlunun borcunun sadece bir kısmını gereği gibi zamanında ifa ettiği ve alacaklının bu kısmi ifayı kabul ettiği durumda karşılaşılabilecek olan kısmi temerrüt ve sonuçları, uygulamada karşılaşılmakla beraber ne 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ne de başka herhangi bir kanunda tanımlanmış ya da düzenlenmiştir. TBK m. 117-126 hükümleri arasında düzenlenmiş olan borçlunun temerrüdü hükümleri, bünyesine uygun düştüğü ölçüde kısmi temerrüde de uygulanacaktır. Kısmi temerrüdün en önemli özelliği, hukuki sonuçlarının kural olarak ifa edilmemiş kısım hakkında, istisnaen borcun veya sözleşme ilişkisinin tamamına ilişkin geçerli olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Although the title of the thesis is partial default and its consequences, the subject and scope of the thesis include the debtor's partial default and analysis of its result. The reason for that is, the concept of partial default is identified with the debtor's partial default in theory and execution. In our study, the creditor's partial default was left out of the context since it was found that the creditor's partial default could theoretically occur, yet there would be no difference in terms of application of the provisions regarding the creditor's default. The study was conducted in accordance with the practice and the theoretical understanding of partial default. The conceivably encountered partial default and its consequences, in the event that the debtor fulfills only a part of his debt on time and the creditor accepts this partial fulfillment; are neither defined nor regulated within the Turkish Code of Obligations No. 6098 or any other law even though encountered in practice. The debtor's default provisions, which are regulated among the provisions of the TCO section 117-126, shall be applied to partial defaults to the extent that they fit within its structure. The most crucial part of partial default is that, its legal consequences take effect for the non-executed parts as a rule including the entire debt or contractual relationship as an exception.