Bir devlet üniversitesinde öğrencilerin toplumsal cinsiyet algısı, bunun şiddet eğilimiyle ve kişilik yapısıyla ilişkisi
Relation between the gender perception, tendency of violence and personality structures of those studying at a public university
- Tez No: 779037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN HIDIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, şiddet eğilimi, kişilik yapısı, beş faktör kişilik envanteri, ayrımcılık, Gender, Personality structure, Violence tendency, 5-factor personality inventory, Discrimination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Cinsiyet, biyolojik yapıyı ifade ederken, toplumsal cinsiyet, toplum tarafından beklenen cinsiyet rollerini ifade eder. Toplumun cinsiyet rolleri beklentisi baskıya ve ayrımcılığa neden olur. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algı düzeyleri ile bunun şiddet eğilimi ve kişilik yapısı ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan araştımamızda gerekli izinler alınarak bir devlet üniversitesi öğrencilerine sosyodemografik anket, toplumsal cinsiyet ölçeği, şiddet eğilimi ölçeği ve 5 faktör kişilik envanteri kısa formu uygulanmıştır. Ölçeklerin geçerlilik, güvenirliği vardır. Sonuçlar spss'le analiz edilmiştir. Open-Epi programıyla örneklem büyüklüğü 570 olarak hesaplanmıştır. Bulgular: Araştırmada 640 kişiye ulaşılmıştır, %51'i kadın, %49'u erkektir. Toplumsal cinsiyet puanı erkeklerde, anne baba eğitimi düşük olanlarda yüksektir. Şiddet eğilim puanları erkeklerde, ilk 3 sınıf öğrencilerinde yüksektir. Dışadönüklük puanları ilk 3 sınıf öğrencilerinde yüksektir. Sorumluluk puanları anne babası birlikte yaşayanlarda, en uzun kırsalda yaşayanlarda yüksektir. Deneyime açıklık puanları anne babası ayrı yaşayanlarda yüksektir. Geçimlilik puanı kadınlarda, anne eğitimi ilköğretim ve altı olanlarda yüksektir. Toplumsal cinsiyetle şiddet eğilim puanları arasında pozitif, açıklık ile negatif; şiddet eğilim puanlarıyla sorumluluk, geçimlilik, duygusal dengesizlik puanları arsında negatif korelasyon tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bulgularda net, geleneksel olarak kabul gören sonuçların çıkmayışı, bireyleri anlamada, evrensel değerlerin ön planda tutulması gereğini düşündürebilir. Ölçek soruları günümüz koşullarına göre güncellenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: While sex refers to a biological structure, gender refers to social roles expected by society. These expectations of society lead to repression of the individual and gender discrimination. The aim of this study was to determining gender perception levels of university students and its relationship with violence tendency and personality structure. Materials and Methods: Surveys that are comprised of socio-demographic questionnaire, gender perception scale, violence tendency scale and short-form of 5- factor personality test are conducted with students of Marmara University in Göztepe and Başıbüyük Campuses. Scales have both validity and reliability. Survey results are analyzed with SPSS. The sample size was calculated as 570 people with OpenEpi program. Indications: This research reached 640 people of whom 51% were woman and 49% were men. Male respondents, who have parents with lower level of education, score higher in gender perception scale. Violence tendency scores were higher in first three years' students likewise extraversion scores. Responsibility scores are higher for whose parents live together and who lived longer in rural areas. Openness to experience score were higher for whose parents live separately. Compatibility score is higher among women and those whose mothers' education is primary or lower. Gender scores and violence tendency scores have positive correlation while the gender and openness scores have negative correlation. Violence tendency scores has negative correlation with responsibility, compatibility and emotional imbalance scores has as well. Conclusion: Untraditional conclusions in the findings may suggest prioritization of universal values in understanding individuals. Scale questions should be reconsidered.