İshalli köpeklerde Cryptosporidium parvum'un varlığının araştırılması
Investigation of the presence of Cryptosporidium parvum in dogs with diarrhea
  1. Tez No: 779047
  2. Yazar: HALİL DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium parvum, ishal, karbol fuksin, köpek, kriptosporidiozis, Carbol Fuchsin, cryptosporodiosis, Cryptosporidium parvum, diarrhea, dog
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sunulan çalışmada Türkiye'nin çeşitli bölgelerine köpek yetiştiren Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı'ndaki (JAKEM) yavru köpeklerde karşılaşılan ishallerde Cryptosporidium parvum hastalığının varlığının belirlenmesi amaçlandı. Hayvan materyalini 100 adet farklı ırk (Pointer, Alman çoban köpeği, Belçika Malinois, Çatalburun, Labrador ve Golden Retriever), yaş (28 gün-9 aylık) ve cinsiyette ishalli köpek oluşturdu. Köpeklerden alınan dışkı örneklerinde natif, flotasyon ve karbol fuksin boyama yöntemi ile parazitolojik inceleme yapıldı. Ayrıca immunokromotografik hızlı test kitleri kullanılarak C. parvum'un varlığı araştırıldı. Sonuç olarak çalışmaya dahil edilen köpeklerden 18'inde Toxocara canis (%18), 3'ünde Toxoscaris leonine (%3), 8'inde Giardia spp. (%8), 25'inde ise Cystoisospora spp. (%25) belirlenirken Cryptosporidium parvum tespit edilemedi. Cystoisospora spp. yüzdesi bakımından yaş ve ırk arasında anlamlı bir ilişki bulunurken (P0.05). Sonuç olarak; Cryptosporidium parvum için test edilen 100 köpeğin dışkı örnekleri, nativ, flotasyon ve karbol fuksin boyama yöntemleri ve immünokromatografik hızlı test kiti muayeneleriyle negatif bulundu.
Özet (Çeviri)
In the presented study, it was aimed to determine the presence of Cryptosporidium parvum disease in the diarrhea encountered in dogs in the Gendarmerie Horse and Dog Training Center Command (JAKEM), which breeds dogs in various regions of Turkey. The animal material consisted of 100 dogs with diarrhea of different breeds (Pointer, German shepherd, Belgian Malinois, Çatalburun, Labrador and Golden Retriever), age (28 days-9 months) and gender. Parasitological examination was performed on faecal samples taken from dogs by native, flotation and carbol fuchsin staining methods. In addition, the presence of C. parvum was investigated by using immunochromatographic rapid test kits. As a result, while Toxocara canis was determined in 18 (18%), Toxoscaris leonina in 3 (3%), Giardia spp. in 8 (8%), Cystoisospora spp. in 25 (25%) of the dogs included in the study, Cryptosporidium parvum could not be detected. Only in terms of the percentage of Cystoisospora spp., a significant correlation was found between age and race (P0.05). As a result, faecal samples of 100 dogs tested for Cryptosporidium parvum were found negative with native, flotation and carbol fuchsin staining methods and immunochromatographic rapid test kits.